Кметът на Смолян Дора Янкова свиква институциите по проблема с мечките

Кметът на Смолян Дора Янкова свиква институциите по проблема с мечките

Кметът на община Смолян Дора Янкова изрази своите дълбоки съболезнования към близките и семейството на Никола Шиков, починал в следствие на нападение от мечка в с.Кутела,съобщиха от пресцентъра на общината. Свикване на спешно съвещание на институциите, имащи отношение по проблема с мечките ще нареди кметът на Смолян Дора Янкова след нещастния инцидент. Янкова припомни факта, че община Смолян многократно е участвала в различни форуми, посветени на конфликта човек-мечка, с участието на природозащитници, кметове на кметства, горски служби. „Ние бяхме първата община, потърсила хармонията между природата и стопанската дейност на хората”.

Дора Янкова изрази тревогата си по повод данни, че в района на община Смолян обикалят около 220 мечки. Според нея е нужна по-голяма яснота за мечата популация. Институциите, които се занимават с европейските директиви за природния комплекс трябва да знаят, че законите са и за гражданите. Опасенията и са свързани с факта, че родопчани разчитат основно на гората – за дърва, гъби, плодове, обработване на градини и ливади, а нападението ще спре част от тази активност заради страха от мечки. Тя настоява да се създаде система за подхранване на мечките.

Нужна е превенция и информация за населението. Нужен е баланс и мяра, а не хората да се страхуват. Село Кутела се намира на границата на бившия резерват „Карамуш”, където преди време са се развъждали мечки. Естествено е там популацията да е много по-голяма. Горските власти извършват преброявания на популацията и трябва да кажат къде са мечките, МОСВ също. Ако трябва да се купят за всички GPS, за да се наблюдават и да се следят, какво, къде правят, заключи Дора Янкова.

Кметът Янкова е разговаряла по въпроса с областния управител инж. Стефан Стайков и двамата са се договорили да се съберат институциите с цел предприемане на превантивни мерки за осигуряване на спокойствието и безопасността на населението.

Вирни се горе