Кметът на Чепеларе Славка Чакърова спечели дело пред ВАС за "Чудните мостове"

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова спечели дело пред ВАС за "Чудните мостове"

През месец май 2017 г. със заповед на г-жа Славка Чакърова – кмет на община Чепеларе се назначи комисия за проверка на дейността на ТИЦ „Чудни мостове“. Назначената комисия установява, че непосредствено до общинския ТИЦ са били разположени четири маси за извършване на търговска дейност, кафе-автомат, хладилна витрина за безалкохолни напитки и павильон за топли закуски, за които не са заплащани никакви такси. А павилионът и кафе-автоматът били свързани с електрическата мрежа на центъра без разрешение, без да е било плащано на общината за ползване на електричество. Събраните такси от санитарните възли, използвани от туристите не са внесени по сметка или отчетени в касата на Община Чепеларе. По заповед на кмета се преустановява дейността на ТИЦ „Чудните мостове“ и се съкращават двете служителки. Мотивите са неефективност и икономическа неизгодност на центъра.

На 23.06.2017 г. от г-н Недялко Славов – областен управител на област Смолян пристига писмо, в което моли по реда на Закона за общинска собственост да се учреди безвъзмездно право на ползване или право на управление в полза на Областна администрация Смолян на имот общинска собственост – Общински информационен център „Чудните мостове“ за срок от три години. В отговор на това писмо, кметът на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова, уведомява, че обекта е от особено значение за Община Чепеларе и по отношение на функционирането на същия има предприети мерки. Въпреки отрицателното становище на кмета на Община Чепеларе, председателят на ОБС Чепеларе – Росица Черпокова, свиква извънредна комисия по „Общинска собственост, устройство на територията и инфраструктура“ час преди обявеното заседание, проведено на 31.07.2017 г., за да бъде разгледана докладната внесена от нея. Същата се разгледа като извънредна точка в дневния ред на заседанието. Последва и решение на ОбС № 380, взето по протокол № 30/ 31.07.2017 г. за допълване на годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи от общинска собственост през 2017 г., като се създава точка 2.4 „Имоти, които общината има намерение да предостави за управление: Посетителски център към феномена „Чудните мостове“, както и да се предостави на Областния управител безвъзмездно за управление за срок от 3 години сградата, която е публична общинска собственост. Кметът на общината и нейния екип решиха да обжалват решението пред Административния съд в град Смолян, защото според тях решението е незаконосъобразно, постановено в противоречие с материалния и процесуален закон и е при съществено нарушение на административно-производствените правила.

Съдебният състав обаче приема, че не са допуснати съществени нарушения на материално-правните разпоредби и потвърди решението на ОбС Чепеларе. Последва отново обжалване пред Върховния административен съд на Република България. С решение от 06.08.2018 г. ВАС отхвърля взетото решение на ОБС – Чепеларе без право на обжалване.

Вирни се горе