Кметът Мелемов и браншови организации на строители и архитекти дискутираха условията за кандидатстване по ЗОП

   Кметът Мелемов и браншови организации на строители и архитекти дискутираха условията за кандидатстване по ЗОП

Община Смолян не дискриминира местни фирми и спазва законовите процедури за обществените поръчки, обяви кметът Николай Мелемов на среща с регионалните структури на Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите.

Дискусията беше провокирана от изпратено от тях Отворено писмо до градоначалника и вестник „Отзвук”. В него местните структури на архитектите, инженерите и строителите сигнализират, че са завишени критериите по процедурите за възлагане на обществени поръчки по проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на гр.Смолян” и то в частност за изискванията за оборота на фирмите.

Мелемов заяви, че методиката за оценка на офертите и цялата документация по процедурата за избор на изпълнител е съгласувана и одобрена от УО на ОПРР и АОП. Критериите са обективни и са заложени съгласно ЗОП. Посоченият оборот гарантира, че проектът ще се реализира. Кметът посочи, че в никакъв случай не толерира външни и партийни фирми.

Той призова проектантите като нямат необходимия оборот да се обединят със строителна фирма и да могат да участват в процедурите . Ако няма изискване за оборот, остава критерият цена. На никой не може да гарантираме, че ще спечели обществената поръчка , защото на първо място трябва да се спазва закона, коментира Мелемов. Участниците в срещата, на която присъстваха и местните медии, се разбраха да се провеждат по-често дискусии, както и да се обсъди варианта за по-облекчени изисквания към оборотите.

Вирни се горе