Хиляди гости на празника на чеверметата в Златоград

Хиляди гости на празника на чеверметата в Златоград

Със стотици чевермета и хиляди гости започна 6-ото издание на празника на чеверметата в Златоград.

За поредна година доайенът на гайдарите в Родопите Костадин Илчев поведе шествието с чеверметата.

„Днес пак сме тука със 111 участника. Чеверметата ще поведем с бавни родопски песни – „Мила ми е мамо драчка ми е“, „Намени ли се русо“, това са бавни песни. Едно време и хайдутите така са правили – гайдите, чеверметата, поигравали са хорце“, разказа той пред БНР.

80 майстори и помощници се включиха в приготвянето на 150 чевермета, каза баш майсторът Дичо Кабаков от Рудозем:

„Хубаво чеверме се прави от хубав майстор и с хубави дърва. Едно чеверме, поне шест часа е необходимо, при въртенето също се иска майсторлък, трябва и да се наблюдава. Чевермето върви и с вино, и с бира, и с ракия, някои с мед предпочитат, че е по вкусно.“

Родопа ни зарежда и ни учи, Родопа е нашата планина, заяви Цвета Караянчева в словото си при откриването на традиционния Празник на чевермето в Златоград.

Председателят на Народното събрание припомни, че живее в Родопите, според нея в “най-хубавата и най-гостоприемната планина с най-хубавите хора”.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев също приветства хилядите гости: „Добре дошли на нашата земя, богата на история, култура и традиции". Според него празникът зарежда със силата традициите на Златоград“.

Гости от страната и от съседна Гърция се събраха на Празника на златоградското чеверме, който представя етнографските и фолклорни традиции на региона. Празнично шествие, водено от 111 гайдари, сред които и кметът на Златоград Мирослав Янчев, премина през града. Празникът на златоградското чеверме продължава и утре.

Вирни се горе