Две диви прасета в Смолянско са с положителна проба за африканска чума

 Две диви прасета в Смолянско са с положителна проба за африканска чума

На проведеното ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян на 08 август, във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете, институциите докладваха за изпълнението на въведените мерки. Подадените справки показват, че по-голямата част от стопаните, които отглеждат прасета в т.нар. „заден двор“, са изпълнили наредбата и са заколили животните си. Председателите на ловните сдружения от региона докладваха за броя на отстреляните и намерените трупове на диви свине.

По време на заседанието се коментира, че до момента в област Смолян няма потвърждение за наличието на заразата, но се очакват резултати от изпратени проби. В късния следобед, същия ден, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине в три области, сред които и Смолянска област, след като пробите от намерени умрели две диви свине в Землището на с. Змеица, общ. Доспат, са отчели положителен за АЧС резултат. В горските стопанства на територията на област Смолян са открити 11 мъртви прасета, но изпратените проби за изследване за африканска чума още не са върнати. Пет тях са в ДГС „Извора“ край Девин.

Ограничава се достъпът на външни лица до определената инфектирана зона, където са намерени мъртвите глигани с положителни проби за АЧС, уточняват от РДГ. В зоната се забранява и ловът. Служители на горските стопанства ще наблюдават района за необичайно поведение на животни или за нови случаи на мъртви глигани. Това е първото огнище на АЧС в Смолянска област. Очаква се в следващите дни да бъдат получени резултатите от останалите 9 проби от мъртви глигани, намерени в гори в областта.

Вирни се горе