Дора Янкова: Райково ще се превърне в ареалният комплекс на Смолян

Дора Янкова: Райково ще се превърне в ареалният комплекс на Смолян

Райково ще се превърне в ареалният комплекс на Смолян. Това обяви на квартална среща за отчет на мандат 2007-2011г. в читалище „Балкански просветите” кметът на общината Дора Янкова. Тя т бе посрещната в културната институция с хляб и сол и бурни аплодисменти. В залата на читалището, обновено и модернизирано в мандата на Янкова се събраха над 100 души, сред които много общественици и местни политици. Кметът посочи, че общината започва реализацията на проект с Гърция, за над 1 млн.лв. по който се предвижда реставрация на „Алибеевият конак”, който ще се превърне в център за младежки обмен, родови и исторически изследвания. Паралелно с това започва и ремонт на „Шакировия конак”, закупен от старозагорски бизнесмен. В плановете на общината е и реставрация на „Пепелска махала” заедно с римския мост и направата на калдъръмени улици в старинните части на квартала. Нова политика ще има и към старинните къщи в Долно Райково заедно с къщата –музей „Ласло Наги”. По този начин Райково ще стане уникален архитектурен център, конкурентен на Златоград, създавайки възможности за развитие на туризма, културата и съхраняване на родопската история.

В квартала Янкова посочи, че в мандата са изпълнени основните четири приоритета. По линия на образованието са вложени 1,2 млн.лв. за саниране и ремонт на Второ основно училище „Проф. Асен Златаров” и Природо-математическата гимназия. Обновени са и детските градини, а рушащата се сграда на бившето 3-ОУ с детската градина в кв. Долно Райково са реновирани в Българо-германски център за квалификация на кадри в туризма. Най-сериозните инвестиции са в областта на уличното строителство, като реално от 2003г. насам то не е спирало. Янкова припомни реализираните ремонти на улица „Родопи”, околовръстното шосе, разплатените ремонти в „Кетевска махала” след 2003г. Направени са и улиците „Тунджа”, „Васил Петлешков”, „Никола Филипов”, „Велико Търново”, „Добри Чинталов”, „Борова гора”, ½ от улица „Висарион Смоленски”, пред завършване са и улиците „Станковица” и „Боровец”. За довършване остава улица „Шипка”, в която също е направено доста, но все още не е това, което трябва. Само в стълбища в квартала са инвестирани над 360 000лв. Сред инвестициите в Райково са и ремонтът и благоустрояването на читалищата „Орфееви гори” и „Балкански просветител”, както и първият в България изцяло саниран и благоустроен жилищен комплекс – на улица „Бяло море”.

Янкова изтъкна и направеното за социалните домове, обновени с проект за над 5 млн.лв. Освен социална грижа за няколко десетки потребители, те осигуряват и работа за над 200 души от общината. Паралелно с това по схема „Развитие” са отворени 633 работни места, за което общината е удостоена с приза „Работодател на 2010г” от министър Тотю Младенов. Реално от 2003г. насам безработицата в общината е най-ниска. В момента тя е 12,18%, най-ниска е била през 2007- 8.13%. В началото на управлението на Дора Янкова безработицата е била между 15 и 16%.

Вирни се горе