Дигитален рентгенов апарат дариха турски общини на болницата в Мадан

Дигитален рентгенов апарат дариха турски общини на болницата в Мадан

След като болницата в Мадан получи дарение в размер на 1 млн. долара от американският бизнесмен с родопски корени Шефкет Чападжиев, МБАЛ „Проф. Д-р К.Чилов“, се сдоби с дигитален рентгенов апарат от последно поколение.

Дарението е направено от побратимените турски общини Пендик и Зейтинбурну, Съюза на турските общини и общините извън Турция. Апаратът е марка „Тошиба“, и е на стойност 74 хиляди долара.

Гости на тържеството днес в МБАЛ “Проф.д-р К.Чилов” Мадан бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, председателят на Съюза на турските общини и общините извън Турция д-р Фахри Солак, зам.-кметът на община Пендик Сами Дивлели, общинският съветник в Пендик Ерхан Караташ, представител на бинеса в Турция Фикри Йълмаз, заместник областният управител на Смолян Андриян Петров и депутатът от ДПС Хайри Садъков.

„Рентгеновият апарат е дигитален, последна дума на техниката. Този апарат извършва едно изследване за 5 минути, докато стария рентгенов апарат преди това заедно с промивката го правеше за един час. Сами разбирате какво постижение е това за нас. Този дарен апарат е основно средство в Отделението за образна диагностика. Това е апарат, с който най-много се работи в отделението. С новия и стария апарат дават възможност за около 600 изследвания за месец, а за година – 7200. С дигиталния апарат могат да се извършват процедури, които бяха невъзможни със стария апарат. От апарата директно образа се пренася върху дигитални панели, от които отива в компютъра и може да се препраща по интернет и да се използва за телемедицина. Разделителната му способност е много висока и образите може да се манипулират. Цялото население на община Мадан и района е благодарно за това дарение, както и екипът на болницата. С този апарат се намалява най-вече времето за изследване“, съобщи д-р Стефан Хаджиев.

Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов поздрави гостите от Турция и благодари сърдечно за модерната медицинска апаратура. „В предистория на днешното събитие искам да отбележа, че то беше започнато като инициатива през декември 2013 г. с моето посещение в Турция, в нашите побратимени общини Пендик и Зейтинбурну. Тогава отправих молба към колегите кметове да помогнат с каквото могат за апаратура за нашата общинска болница, като споделих, че наличната ни апаратура е в много окаяно състояние, на 40-50 години. По-късно получих отговор, че ще бъде дарен рентгенов апарат. Вярно, изминаха 5 години, беше много труден път, имаше много препятствия, но стигнахме до днешния ден и можем само да се похвалим и да благодарим на дарителите. Защото тази апаратура ни е крайно необходима. Както знаете още преди 7 години сме подели инициатива общинската болница да се развива и да бъде на ниво, да правим всичко възможно за добро здравеопазване на местно ниво. Искам да благодаря най-вече на побратимените общини за този жест, това за нас е голяма придобивка“, каза кметът на родопската община. Той обяви, че имената на дарителите от побратимените общини са увековечени на специално табло в болницата, за да може доброто да се знае и помни. Кметът пожела спорна работа на медицинския екип с новия апарат и повече излекувани пациенти от общината и региона.

Д-р Фахри Солак от Съюза на турските общини приветства всички присъстващи на събитието като подчерта, че с голямо задоволство турската делегация гостува на Мадан. „Съюзът ни е международен. Създаден е преди 15 години с цел да развива сътрутничеството между общините. И чрез него се развиват много проекти и програми, които са насочени за задоволяване на нуждите на общините и в съседните страни. В човешкия живот най-важно място заема здравето. Пожелавам този апарат да допринесе за приятелството между нашите страни и общини и да служи години наред на здравето на местното население“, каза д-р Солак.

Директорът на здравното заведение д-р Стефан Хаджиев връчи благодарствено писмо за дарението. „Този жест на безусловна подкрепа за подобряване здравето на хората е проява на особено благородство и ние високо ценим това. За отзивчивостта и съпричастността – благодарим!“, се казва в благодарственото писмо подписано от кметът на Мадан Фахри Молайсенов и директорът на болницата в миньорския град.

Генералният консул на Република Турция Хюсеин Ергани заяви, че е изключително доволен, че е гост на Мадан, като отбеляза, че не за първи път гостува на община, тъй като много му харесва. „Ние имаме много специално сътрудничество с болницата в Мадан „Проф. Константин Чилов“. Преди години Турция участваше в ремонта на вашата болница. И днес, пренасяйки на по-високо ниво това сътрудничество, сме на церемонията на дарението на този рентгенов апарат, който ще служи на нуждите на Мадан и на българския народ“, каза Ергани. „Този апарат е подарък от населението на турските общини. Особеностите и спецификациите на апарата са определени според нуждите на болницата. Инвестициите в здравеопазването имат една особеност – те се правят без оглед на религии, народност и етноси. Аз мисля, че от този рентгенов апарат ще се възползва населението не само на Мадан, но и на околните общини. И по този повод искам да предам и поздравите на посланика на Турция, който не успя поради ангажименти да присъства, но имаше желание. Аз вярвам, че тази подкрепа ще допринесе за укрепване на приятелството между народите ни. В Турция има много преселници както от вашия регион, така и от други региони в България, ние сме приятели и роднини“, каза Ергани. Той благодари специално на представителите на турските общини направили дарението.

Заместник областният управител на Смолян Андриян Петров също приветства дарителите: „Скенерът ще помогне за ранно диагностициране на десетките работещи в мините в района, на хората които ежедневно дават своя труд за благото на община Мадан и за Смолянска област. От името на областният управител изказваме нашата сърдечна благодарност“. В най-скоро време болницата в миньорския град ще получи нова високо проходима линейка,а също така ще започне изграждането на нов Спешен център в Мадан.

Вирни се горе