Демонстрационното обновяване на многофамилни жилищни сгради продължава

Демонстрационното обновяване на многофамилни жилищни сгради продължава

Община Смолян е партньор по проекта на МРРБ и ПРООН за “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради – ІІ фаза”. През 2008 год. чрез проекта се обновиха два жилищни блока с общо 22 домакинства,съобщиха от пресцентъра на общината.

В началото на 2009 г. стартира ІІІ фаза на проекта. Община Смолян бе одобрена с 10 интегрирани проекта, като общият брой на домакинствата в тези блокове е 203. Етажните собствености са изпълнили своите ангажименти, съгласно подписаните Меморандуми и Споразумения за съфинансиране.

Шест сдружения на етажни собственици са внесли пълната сума на финансовото си участие и ще получат субсидия за изпълнение на предложените мерки по обновяването на сградите и продължават участието си в проекта, а именно:

1). гр. Смолян, кв. Райково, ул. „Бяло море” №2, бл. „Извор” №6, вх. А

2). гр. Смолян, кв. Райково, ул. „Бяло море” №2, бл. „Извор” №6, вх. Б

3). гр. Смолян, кв. Райково, ул. „Бяло море” №4, бл. „Извор” №7, вх. А

4). гр. Смолян, кв. Райково, ул. „Бяло море” №4, бл. „Извор” №7, вх. Б

5). гр. Смолян, ул. „Първи май” № 61, бл. № 4

6). гр. Смолян, ул. „Миньорска” № 1, бл. „Строител” 1

Три сдружения на етажни собственици са се отказали от участие:

1). гр. Смолян, ул. „Христо Смирненски” № 2, блок „Синчец”, вх. А, Б, В

2). гр. Смолян, ж.к. Нов център, бл. 48, вх. Б

3). гр. Смолян, кв. Райково, ул. „Наталия” № 9, бл. „Извор” № 3, вх. А, вх. Б

Едно сдружение не е изпълнило финансовите си ангажименти и ще може да бъде финансирано само при отпускане на допълнителни средства от страна на МРРБ и пълно издължаване от собствениците:

1). гр. Смолян, кв. Райково, ул. „Наталия” №3, блок „Текстилец” №2, вх. А, Б, В

На 06.12.2010 г. в гр. София, между МРРБ, ПРООН и Община Смолян се подписа Меморандум за разбирателство за участието на общината в благоустрояване на прилежащите публични пространства и изграждане на нов тип жилищна среда.

С подписването на Меморандума за разбирателство по проекта, Община Смолян потвърждава ангажимента си за благоустрояване на публичните междублокови пространства в съответствие със съвременните нормативи за територии със спортни и развлекателни функции, за озеленени площи и озеленени връзки между тях, за движение и транспорт, включително и велосипедни алеи и за движение на хора с увреждания и други съоръжения.

Съфинансиране, покриващо 10% от стойността на дейностите за околоблоковите пространства, ще бъде осигурено от бюджета на Проекта.

В рамките на настоящия Проект, Общината ще действа синхронно, като необходим партньор, с етажните собственици в качеството им на „бенефициент”, с оглед гарантиране интересите им за изграждането на нов тип жилищна среда. Вече е възложено проектирането на вертикалните планировки – благоустрояване и озеленяване и изготвяне на подробни количествено-стойностни сметки на необходимите дейности и скици на териториите.

Следващата стъпка, съгласно утвърдения цикъл на проектните дейности, е провеждането на процедура за избор на изпълнители на обновителните работи през м. декември 2010 г. и м. януари 2011 г.

През 2011г. предстои и подписването на Споразумение за съфинансиране между Община Смолян и ПРООН, в съответствие с предложените от Общината мерки за благоустрояване на прилежащи публични пространства.

Вирни се горе