Държавният глава обеща помощ за Родопите на среща с кмета Николай Мелемов

Държавният глава обеща помощ за Родопите на среща с кмета Николай Мелемов

Повече от час продължи срещата между президента Росен Плевнелиев и кмета Николай Мелемов на “Дондуков” 2. Вчера държавният глава се срещна със смолянския градоначалник, в присъствието на секретаря по развитие на регионите и инфраструктура на Президента Елица Николова и на зам.-кмета на Смолян Марин Захариев.

Пред държавния глава кметът на Смолян изложи проблемите на региона свързани с инфраструктурни проекти, земеделие, животновъдство и ски-туризъм. Президентът се ангажира да съдейства за разширяването на пътя Асеновград-Смолян и да постави въпроса за ГКПП Рудозем-Ксанти на високо ниво в Гърция и Европейската комисия.

Плевнелиев определи като несправедливост отказа да се субсидират стопанства с под пет крави и също се ангажира в тази насока да постави въпроса за подпомагане на стопани, които имат две или три крави, както и да се наложат на външния пазар българските продукти.

Виетнамски инвеститори проявявали интерес към селското стопанство. По този повод Плевнелиев обеща да промотира Родопите при посещението си във Виетнам с правителствена делегация. Държавният глава заяви, че догодина ще предложи ежегодното състезание по ски за посланици да се проведе в Пампорово и Чепеларе, за да се популяризира още повече тази част на Родопите. В тази насока той изрази ясна позиция, че трябва да се развива ски-туризма и да се изграждат още писти и съоръжения, разбира се като се спазва законодателството в тази област, разказа след срещата кметът Мелемов. Той дискутирал с държавния глава и темата за включването на представители на регионите в планирането на ресурсите по финансовата рамка за страната ни за периода 2014-2020 година.

“Президентът Плевнелиев е категоричен, че регионът трябва да върви напред и да се развива, като адресира конкретните нужди на Родопите като дестинация за всички видове туризъм. Държавният глава обеща пълната си подкрепа за община Смолян и се постигна договорка през тази година да посети отново Смолян, за да се поставят на фокус местните актуални проблеми”, заяви смолянският градоначалник.

Вирни се горе