Асфалтирането на основни улици в Смолян приключва в края на месеца

 Асфалтирането на основни улици в Смолян приключва в края на месеца

В края на август по план трябва да приключи асфалтирането и основните улици в областния град бул.„България”, „Хан Пресиян”, „Димитър Благоев” да са готови. Тротоарите и бордюрите ще бъдат цялостно отремонтирани и възстановени едва след като се изпълнят сградните водопроводни отклонения. Тогава гражданите ще видят окончателно завършените улици с асфалт, тротоари и възстановени бордюри и пътна настилка. Преди това сградните отклонениая трябва да се захранят и новата водопроводна мрежа да се превключи., което е процес предвиден за финализиране до края на тази година.

През октомври при подходящи климатични условия ще се отвори фронт за асфалтиране на всички улици в града, чиято цялост е била нарушена в процес на полагане на тръби и канали Към момента забавянето на цялостното изпълнение на проекта се дължи на проблеми с финансирането. Като бенефициент на средствата МРРБ получава средствата по европейска програма ИСПА, която финансира изграждането на водния цикъл на Смолянна. Забавеното финансиране възпрепятства сериозно дейностите на изпълнителя консорциум „Копаса Понс Вод” , който до момента е вложил над 7.5млн€. , а от тях до момента са изплатени по-малко от 10%.

Въпреки това главният изпълнител в лицето на консорциума е осигурил и доставил на 100% матриалите за водопроводите и каналите

Изпълнението на водопроводната мрежа е по график и до края на годината би трябвало да завърши . От 42 км. линейна водна мрежа, подлежащи на цялостна подмяна- 30км.са вече изпълнени.

Докато водопроводната мрежа е напреднала, с около три дни според планувания график, известно закъснение има в изпълнението на канализационната мрежа.

От 15,5км. канализация по проект, до момента са изградени 5км. Старите канали са компрометирани в голяма степен, 80% от работата по канализацията ще бъде изграждане на нова система за канални води.

Към средата на месец август възстановителните работи по уличната настилка и цялостната пътна мрежа пътна мрежа са изпълнени на 25%. 25 улици от планираните 100 вече са асфалтирани, като ремонтните дейности се извършват във всички квартали на град Смолян.

Вирни се горе