59 пожара са възникнали в област Смолян през месец март

59 пожара са възникнали в област Смолян през месец март

59 пожара са възникнали в област Смолян през месец март,съобщиха от звено “Пожарна безопасност и спасяване” Смолян.

През месец март 2010 година на територията на област Смолян са регистрирани 73 броя произшествия, от които 59 пожара, 13 пъти е оказвана техническа помощ и една аварийно-спасителна дейност. Пожарите без загуби са 43 броя: в комини на жилищни и обществени сгради- 27 броя, като основна причина за запалването са използваните непочистени комини в края на зимата; 12 в сухи треви; 3 в контейнери за смет и 1 пожар в бракувана лека кола. 16 са пожарите с щети , предимно в къщи, жилищни сгради и селскостопанска постройка – 13 броя, 2 бр. в станции и един горски пожар в с. Брезе. Най-много произшествия са възникнали в района на Районна служба “Пожарна безопасност и спасяване” Смолян – 22; РС Девин –14 бр.; РС Чепеларе – 12 бр.; РС Мадан и Рудозем– по 6 бр., РС Златоград и Доспат – по 4 бр., РС Баните- 3 бр., РС Пампорово- 2 бр.

В преходния сезон от зима към топлия пролетно-летен период се отчита намаляване броя на пожарите в комини и увеличаване броя на пожарите в ливади и земеделски площи, съседни на горския фонд.

Областна дирекция на МВР “Пожарна безопасност и спасяване” Смолян призовава гражданите да бъдат отговорни при почистването на селскостопанските площи, да не се изгарят горимите отпадъци и сухата растителност.

Вирни се горе