35 хил. клиенти обслужени в НАП – Смолян от началото на годината

 35 хил. клиенти обслужени в НАП – Смолян от началото на годината

35 хиляди клиенти са обслужени от офиса на НАП в Смолян от началото на годината до 31 октомври. Това каза директорът Таньо Караманолев на пресконференция. Основните услуги, които са извършени от приходната агенция са прием на данъчни и осигурителни декларации, подаване на заявления за сключени трудови договори, изясняване на здравноосигурителния статус, уточняване на зъдлжения и др. Броят на приетите декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане е около 5 000. Декларациите, подадени от физически лица са около 12 120. Подадените справки по чл. 73 от Закона за облагане доходите на физически лица са 1260.

От началото на годината офиса на приходната агенция в Смолян е издала персонални идентификационни кода /ПИК/ на 1443 клиенти. „Издаването на ПИК е безплатно, отнема само няколко минути а услугите, достъпни с този код са: подаване на декларации от самоосигуряващи се за здраве; подаване на деклацаии от самоосигуряващи във фонд пенсии; подаване на уведомления за сключване и прекратяване на трудови договори и др.”, каза директорът на офиса на НАП в Смолян Таньо Караманолев.

„Най-новото облекчение на НАП за 2015 година е за родители с деца до 18 годишна възраст”, каза Недялка Чавдарова – Инспектор по приходите в офис Смолян. Тя обясни, че на интернет страницата на НАП www.nap.bg могат да се намерят двете декларации за ползване на. Декларацията се подава по два начина: чрез работодателя, като срока е от 30 ноември до 31 декември тази година и/или директно в офиса на НАП – от 1 януари до 3 май 2016 година, заедно с годишната данъчна декларация. „Облекчението може да се ползва от всички родители на деца до 18 годишна възраст, независимо от техния доход, независимо дали са на трудов договор или земеделски производители, самоосигуряващи се или еднолични търговци, уточни Чавдарова”. Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г от ЗДДФЛ) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението. „Ако декларацията се подаде чрез работодателя, той е длъжен да извърши това преизчисление на годишните данъчни основи. За тези, които откажат да извършат това са предвидени глоби”, каза още Недялка Чавдарова. Облекченията могат да бъдат ползвани и от разведени родители, от самотни родители, както и от настойници, на които са прехвърлени родителските права. В тези случаи се попълва се само първата част на декларацията.

Вирни се горе