30 млн.лв. инвестиции са привлечени в Доспат за последните четири години

 30 млн.лв. инвестиции са привлечени в Доспат за последните четири години

В продължение на три дни Доспат празнува! В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат за 33-ти път се събраха хиляди хора от различни краища на страната. Празничната програма през трите дни включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на “Майстори чешмари за 2019 г.“, турнир по народна борба, множество концерти и танцови изпълнения, дискотеки и забавления на открито. Над 700 са участниците в съставите за автентичен фолклор от Родопите и цялата страна, които се включват в надпяването и надиграването по време на събора, който продължава и днес. Празника започна с концерти на Николина Чакардъкова и Алисия. Вчера на сцената се изявяваха народните певци Иван Дяков и Радостина Паньова. Сръбската легенда Миле Китич бе голямата звезда от тридневния събор на община Доспат, който екзалтира хилядната публика.

За официалното откриване на Празника снощи пристигнаха народният представител д-р Даниела Дариткова, народен представител и председател на ПП ГЕРБ, областният управител на област Смолян Недялко Славов, кметовете на общините Девин, Доспат, Златоград, Борино и други населени места. Кметът на община Доспат инж.Елин Радев откри официално празника и поздрави жителите и гостите на града. “Огромна чест и удоволствие е за мен и моят екип е отново да ви приветстваме с добре дошли и да открия официално Празника на община Доспат. За 33-ти пореден път отново в местността “Събора” се събират хиляди хора, дошли от различни краища на страната. За нас е чест да бъдете наши гости! Като кмет на община Доспат изказвам благодарности към нашите дарители, без чиято подкрепа нямаше да можем да проведем Празника на общината, и към всички вас, които ще станете съпричастни към този грандиозен празник. От тази трибуна приветствам и стотиците самодейни групи и състави, които се включиха във Фестивала на народното творчество, чешмарите от общината и региона”, каза в приветствието си инж.Радев.

Той изказа благодарност и към премиера Бойко Борисов и правителството за подкрепата, която оказват на община Доспат. “Непрекъсната подкрепа получаваме и от народните ни представители от ГЕРБ д-р Красимир Събев и д-р Даниела Дариткова, които уважиха празника и са сред нас. Нашата община получава и подкрепата от страна на областния управител Недялко Славов, за което отново му благодаря. Вече 45 години Доспат пише своята история. 45 години най-високият град в България гордо стои в Западна Родопа със своята визия и потенциал за развитие, като европейски град. Днес, всички ние отбелязваме 45 години от обявяването на Доспат за град”, каза в словото си кметът на родопската община.

Инж.Радев благодари и на всички жители на община Доспат, кметове и председатели на общинските съвети управлявали града през годините. “В рамките на 4 години община Доспат ускори своето развитие и реализира редица проекти, в резултат на което се привлякоха инвестиции, от които ще се възползват жителите на общината. С открито лице заставам пред вас, за да ви кажа, че заложените мои ангажименти в програмата ми за управление са изпълнени над 95%. Над 30 милиона лева е размерът на привлечените инвестиции в Община Доспат” , посочи инж.Елин Радев. Той избори някои от най-значимите проекти, реализирани на територията на общината в мандат 2015-19г.

“В областта на социалните услуги в рамките на мандата община Доспат разкри общо 7 обществени трапезарии в седем населени места, където ежедневно се предоставя топъл обяд за социално слаби лица. 190 души се хранят ежедневно напълно безплатно. Привлечените средства са в размер на 262 817 лв. В общината е разкрито и социално предприятие, в което работят 36 лица за година и половина. За Събора ежегодно успяваме да осигурим безплатно купони за храна. Тази година те са за близо 421 социално слаби лица”, каза Радев. В общината се реализират и редица други проекти в социалната сфера.

По думите на градоначалникът образованието е негов водещ приоритет. “В тази област успех да направя реформи в средното образование, като оптимизация на училищната мрежа, в резултат на което в града от три трудно оцеляващи училища остана едно- единствено модерно средно училище с визия за развитие. Три детски градини и четири училища са със статут на защитени. Административното обслужване в общината непрекъснато се подобрява”, посочи още кметът. След няколко дни общинската администрация ще се премести в нова сграда, а гражданите ще се обслужват на едно място. “Желанието ни е град Доспат да има нов център и имам уверението на правителството, че ще получим финансиране за реализирането на този проект”, заяви инж.Радев. В заключение той пожела на жителите и гостите на общината Доспат много здраве, щастие и благоденствие, и весело изкарване на празника.

Програмата продължи със празнична заря, концерт на сръбската звезда Миле Китич и дискотека на открито. Днес празничните прояви продължават с концерт на народната певица Росица Пейчева, състави за изворен фолклор и традиционния турнир по народна борба.

Вирни се горе