21 общини отпадат от списъка за финансово оздравяване, сред тях и Девин

 21 общини отпадат от списъка за финансово оздравяване, сред тях и Девин

21 са общините през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване. Това са общините Созопол, Сунгурларе, Бяла, Брегово, Видин, Борован, Криводол, Мизия, Оряхово, Кърджали, Тетевен, Георги Дамяново, Белово, Велинград, Лесичево, Белене, Ветово, Сливен, Баните, Девин, Минерални бани.

Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г. Анализът на данните показва, че в края на 2017 г., спрямо 2016 г., намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване.

Сред общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г. и 2018 г., са Неделино и Чепеларе и още седем общини.

През 2017 г. министърът на финансите е съгласувал планове за финансово оздравяване на 10 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли. И десетте общини към 31 декември 2017 г. отчитат положително бюджетно салдо.

Усилията на Министерството на финансите продължават в посока да се подобри и ефективността на управление на общинските разходи, заедно с положителната тенденция за подобряване на приходната част в общинските бюджети.

Вирни се горе