Написано от Вас

Написано от Вас

„Европейски институт – ПОМАК: Кои сме ние…”

Преди един месец на специална пресконференция в София от Европейски институт – ПОМАК прочетоха пред медиите обръщение – „Кои сме ние”. Обявиха се против честване сто годишнината на Балканската война и предизвикаха медиен шум около себе си. Едва ли са се надявали да им обърнат голямо внимание. Какво обаче се случи след това. От този „институт” бе издадена книга със заглавие „Балканските войни в Родопите 1912 – 1913 г.”, в която се хвърлят обвинения към българската армия за убийства, издевателства и геноцид спрямо населението в Родопите.

Излишно е да отбелязвам, че не са посочени никакви исторически извори и факти. Още една поръчкова антибългарска „книга”. За нея обаче в медиите се говори достатъчно, дори повече от заслуженото. По интересното е, че се видя всъщност „кои са те” от Европейски институт – ПОМАК. Излезе наяве, че са поредната създадена от Турция организация, която усърдно работи против нашата Родина. Дали е случайно съвпадение, че обявяването им против честването на Балканската война съвпадна по време със скандала предизвикан от общинските съветници на Доган в Кърджали. Точно в един и същ момент, явно координирано. Едва ли. Просто е ясно, че тази акция е диктувана от Турция и се изпълнява от техните платени клакьори. Последваха и напъните на Доган, че трябва да се преразгледа историята и сравнението на Балканската война с възродителния процес и етническо прочистване.

Щеше да е смешно ако не беше страшно. Отрекоха Баташкото клане, поискаха паметник на турските аскери на Шипка и обявиха стиховете на Ботев за насаждащи етническа омраза. Господата искат преразглеждане на историята и вероятно ще пожелаят да впишем в учебниците, че Левски е терорист, а Ботев международен пират. И кой ще изпълни тогава поръчката от Анкара. Отново ще е някой подобен „институт”. Дали обаче така вървим към Европа или Анадола.

Светослав Минчев

Вирни се горе