Жители на Девин настояват да се възстанови болницата, иначе плашат с гражданско неподчинение

Жители на Девин настояват да се възстанови болницата, иначе плашат с гражданско неподчинение

Жители на община Девин, изпратиха декларация до президента, премиера, омбудсмана, финансовия министър, министъра на здравеопазването, народните представители и кметовете на общините Девин, Борино и Доспат във връзка с болницата в Девин. Декларацията е изготвена от граждани, присъствали на общоградска среща в салона на читалище “Родопска просвета” в Девин под мотото „Зздраве за община Девин, Борино и Доспат”.

В нея се казва "За пореден път в продължение на няколко месеца се обръщаме към Вас за помощ, подкрепа и съдействие, за решаване на най-болния въпрос, касаещ трите общини Девин, Борино и Доспат – ПРОБЛЕМА „БОЛНИЦАТА”.

Общините Девин, Борино и Доспат се намират в сърцето на Родопа планина, най-китното, но в същото време най-трудно достъпно място – голяма денивелация, лоша инфраструктура.

Тази година ще честваме 100 години от Освобождението и обявяването на независимостта на Девин и региона. За да се отбележи това голямо събитие е необходимо да се мобилизират и обединят всички политически и интелектуални сили, да загърбят политическите си пристрастия и да приемат БОЛКАТА НИ. Във времето на 100 годишното съществуване, в пределите на България местното население не е изпадало в ситуация, като днешната – без грижа за здравето и живота на нашите майки, бащи и деца.

След затварянето на болницата поради голямата безработица и отдалечеността от областния център, рязко зачестиха смъртните случаи. Хората са отчаяни и обезверени, бедни и безработни, социално слаби и безпомощни, без средства и възможност да пътуват, което от своя страна води до самолечение и изход с фатален край. Родопите бавно, но сигурно обезлюдяват.

Разбираме тежкото икономическо и финансово състояние на страната, но това не ни успокоява и не решава проблемите ни. Ние плащаме своите данъци и здравноосигурителни вноски. Поне тези, които все още имаме работа.

Обръщаме се към Вас с настояване и спешно решаване на проблема ни, който граничи с геноцид. Помогнете ни днес, за да можем да запазим достойнството си на граджани на Република България. Срамота е в 21-ви век БЪЛГАРИ да умират по пътищата на Родината ни, поради липса на грижа за здравето им.

Търпението ни се изчерпва, господа управляващи! Толерантността и силите ни също! На ход сте Вие!!!!!!!!

Настояваме в най-скоро време, с конкретни мерки и действия да ни помогнете да решим проблема с болницата в град Девин. Колкото и да не ни се иска, ще се наложи да напомним за себе си и ПРОБЛЕМА НИ, по нелицеприятен за Вас начин – ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ.

ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, ГОСПОДА ДЕПУТАТИ от Смолянски многомандатен район, забравете политическите си пристрастия, обединете се около болката ни!

Нека се обединим и заедно – гражданите, кметовете и съветниците от трите общини Девин, Борино и Доспат, народните представители от Смолянския избирателен район – ДА ПОСТАВИМ НАШИЯ ПРОБЛЕМ С БОЛНИЦАТА В ДЕВИН ПРЕД БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

Уважаеми държавници, днес ние, хората от Родопите, имаме нужда държавата да ни помогне, утре Вие ще имате нужда от нас!"

Вирни се горе