Връчиха посмъртно званието „Почетен гражданин на Смолян“ на Васил Игнатов

Връчиха посмъртно званието „Почетен гражданин на Смолян“ на Васил Игнатов

Кметът на Смолян и президент на ФК „Родопа“ Николай Мелемов връчи посмъртно званието „Почетен гражданин на Смолян“ на Васил Игнатов. Отличието и грамота получи дъщеря му Десислава Игнатова по време на тържественото честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в областният град.

Званието на Игнатов бе присъдено от Общински съвет – Смолян в края на октомври 2020 година по предложение на градоначалника Мелемов. „Ocвeн, чe e яpъĸ пocлeдoвaтeл и пpeдcтaвитeл нa мaлĸo извecтнoтo изĸycтвo в Бългapия, дeĸopaтивнo-пpилoжнaтa интapзия, Bacил Игнaтoв e изявeн oбщecтвeниĸ и cпopтeн дeятeл“, бяха част от мотивите в докладната записка на кмета на Смолян. Неразделна част от живота на Васил Игнатов бе и ФК „Родопа“(Смолян). Над 30 г. работи в сферата на спорта, Началник е на спортните имоти и прояви в Смолян. Отдава дълги години на футболния клуб, член е на управителното тяло, както и прес-аташе на тима. Публиката го помни и като темпераментен коментатор на домакинските мачовете на отбора. Организатор и водещ е на редица ски състезания в Смолян и Пампорово.

Васил Игнатов е роден на 5 септември 1942г. в гр.Смолян, кв.Райково. През 1961г. завършва Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура в гр.Пловдив. През периода 1963 – 1966г. преподава теория и практика в СПТУ по дървообработване – гр.Смолян, където започва да се занимава с приложно-декоративна интарзия. На Първия Национален Събор на Народното Творчество и Националната Изложба на Художествените Занаяти в Копривщица през 1964г. му е присъдено званието Майстор на приложно-декоративната интарзия с почетна грамота на Комитета за култура при Министерски съвет. През 1965г Васил Игнатов е един от учредителите на групата на художниците в гр.Смолян, секция приложно изкуство. Първата си самостоятелна изложба организира през 1968г. представена както в гр.Смолян така и в гр.Пловдив. Втората е през 1974г. в гр.Смолян.

През 1975г. участва в Националната изложба “Родопа” в гр.Смолян и Националната изложба на профсъюзите в гр.София. След 30 години творческа пауза, идва ред и на третата самостоятелна изложба през април 2005г. отново в родния гр.Смолян в Клуба на дейците на културата – изложбена зала „Петър Стайков“. През октомври 2006г, по покана на Община Ксанти – Гърция, Васил Игнатов прави самостоятелна изложба за пръв път зад граница – в Градската Художествена Галерия в Стария град в Ксанти. А през 2010г. организира последната си самостоятелна изложба в сградата на Областната управа в гр.Драма – Гърция по покана на Областния управител. Участва в множество смесени изложби и панаири на ръчното майсторство и приложни изкуства: в НДК – София, в сградата на българския парламент, в Клуб на дейците на културата – гр.Смолян, в 16 издания на изложба „Родопски занаятчии“ в Народно читалище „Орфееви гори – 1870“, на всички издания на Панаир на занаятите – Смолян, и др. В целия творчески път на Васил Игнатов една е нишката, която остава непрекъсната, а именно любовта му към магията на Родопите и силната му връзка с родното място. Черпи вдъхновение от характерната родопска архитектура, планината и природата й, прочувствените родопски песни и родопчани. Любими фурнири, които използва в почти всяка творба са орех, дъб, лимон, махагон, палисандър, африканска круша, явор на очички. Негови произведения са изложени в обществени сгради и офиси, фоайета на детски комплекси и градини, почивни станции, банки, хотели. В Сесийна зала на Община Смолян е интарзията „Гербът на Смолян“. Регионалната Библиотека „Николай Вранчев“ притежава интарзията портрет на Кирил Маджаров. В Младежки дом е триптих „Райково – Алафранга – Широка Лъка“ Повечето детски градини в гр.Смолян притежават цели композиции от негови интарзии. Негови произведения са притежания на почитатели на изкуството и частни колекционери от България, Англия, Германия, Гърция, Русия, Дагестан, Унгария. Отвъд това си амплоа на майстор интарзист.

Васил Игнатов е и дългогодишен секретар на Българо-Гръцкото Дружество за Приятелство и Сътрудничество Смолян-Гърция, като има ключова роля в установяването и затвърждаването на приятелските отношения между Смолян и градове от цяла северна Гърция и най-вече с град Ксанти, с който Смолян е побратимен. Васил Игнатов е дългогодишен активен член на: Настоятелството на Народно читалище „Орфееви гори – 1870“, кв.Райково На клуб „Зевзек“ На училищното настоятелство на 2-ро ОУ “проф. д-р Асен Златаров” На Клуба на дейците на културата в Смолян На комитета за съхранение и реставрация на Пангаловата къща в Райково Подкрепя събитията от културния календар в града. Приятел е на пресата, с отношение към дневния ред на смолянчани и тяхното добруване. Познат е като сърцат родопчанин със силно изявена гражданска позиция по редица други теми от широк обществен спектър. Работи и във фирма Дюлгер като Завеждащ административна дейност.

Вирни се горе