Войни от 101 полк тържествено внесоха пушката на Петко войвода и сабята на пол. Серафимов в музея

Войни от 101 полк тържествено внесоха пушката на Петко войвода и сабята на пол. Серафимов в музея

С тържествен ритуал военнослужещи от 101 Алпийски полк подредиха оръжия от музейната експозиция в изложбата „Закъснялата свобода за Родопите“. Тя бе открита в РИМ „Стою Шишков“ и посветена на 107 годишнина от освобождението на Родопите. Пушки от Балканската война бяха подредени под формата на пирамида и завързани с трикольорна лента. Специално място беше отредено за оригиналната пушка на капитан Петко войвода – веществената памет на човек, превърнал живота си в подвиг в името на Отечеството, както и на сабята на Освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов. Автори на изложбата са Златка Петрова и Цвета Колева – уредници в РИМ – Смолян.

„Основната идея на изложбата „Закъснялата свобода за Родопите“ е да представи върховите моменти и ролята на отделната личност в борбите за освобождение и националните борби за обединение в периода от края на 19 век и първото десетилетие на 20 век. Тя се състои от фотодокументална и веществена част, обособени в тематичните модули – „Кратката свобода“, „Памет на Петко войвода“, „Родопите и Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.“ и „Освобождението през 1912 г.“. Основни акценти на фотодокументалната част са освободителния поход на казашката кавалерийска бригада на ген. Черевин през януари 1878 г. през Родопите и дейността на капитан Петко Киряков, закрилник на Родопското население по време на Руско-турската война и Сенклеровия бунт“, обясни Цвета Колева. Изложбата проследява още четническите действия в Пети смолянско-ксантийски революционен окръг по време на Илинденско-преображенското въстание от 1903 г. В заключителната част се представя Балканската война като единствения възможен и върхов момент в борбата за свобода и национална независимост.

Тук акцент е полковник Владимир Серафимов – командир на 21 пехотен Средногорски полк. Под негово командване от 19 до 21 октомври 1912 г са решителните боеве за освобождението на Средните Родопи на връх Кавгаджик. „Бойният подвиг на средногорци влиза в аналите на войната като Родопската Шипка, а полк. Владимир Серафимов остават като спасител в паметта на родопчани“, каза още Колева.

Вирни се горе