Весело и творческо лято в библиотеката

Весело и творческо лято в библиотеката

Децата на Смолян за поредна година ще имат възможност да прекарат приятни и полезни дни през предстоящата ваканция в Регионална библиотека „Н.Вранчев”. Летните ателиета се организират в съответствие с политиката на културната институция да приобщава своите млади читатели към изкуството като създава условия чрез практикуването на творчески дейности да разширяват интелектуалния си потенциал, съобщиха от регионална библиотека.

Предложенията за това лято са три вида ателиета „Сръчни ръце”, „Талантливи художници” и „Творческо писане”. Те са насочени да задоволят разностранни интереси и предпочитания на ученици до 14 години. Всяка от организираните форми ще продължи по две седмици като ежедневната заетост без почивните дни е от 9,30 до 12,30 часа в Детския отдел като броя на децата в група могат да бъдат до 15. Стремежът е децата да получават нови знания и умения в среда, различна от училищната, по един занимателен и ненатоварващ начин на принципа „Занимаваме се с това, което обичаме и което ни е интересно”.

Веселото творческо лято стартира с ателие „Сръчни ръце” за най-малките от 6 до 11 годишна възраст, а заниманията ще се осъществят от 1 до 12 юни.

Предвидените дейности под мотото „Детски празник в къщи” имат за цел да развиват двигателната координация, концентрацията и фината моторика на ръцете чрез обучението на различни техники в приложното изкуство. Участниците ще подготвят детско парти за рожден ден или по друг повод с всичко, което е нужно за един хубав празник – подаръци с ефектни опаковки, естетично подредена маса с оригинално сгънати салфетки и кулинарни изненади, цветя от хартия, поздравителни картички. При приготвянето на „веселите сандвичи” и „кулинарните щуротийки” ще се прилага карвинг техниката за художествено оформление на плодове и зеленчуци. Нестандартни идеи за саморъчно направени подаръци. Ще се изработват рамки за картини или снимки, а за картичките ще се използва даващата простор на въображението и детската изобретателност квилинг техника. Втората смяна на „Сръчни ръце” от 13 до 24 юли ще допълни заниманията с обучение по бродиране и плетене – „уменията на баба”. Ще се практикуват основни видове бодове и плетачни техники от разноцветните прежди и заради това възрастовата граница от 10 до 13 години. Другите две ателиета „Талантливи художници” / от 15 до 26 юни/ и „Творческо писане” / от 29 юни до10 юли/ предоставят условия децата да развива твореца в себе си и личностните си качества като опознават безкрайното богатство на света на багрите или на словото и разкриват своите индивидуални качества в творческите занимания. Досегът с тайните на изобразителните изкуства – светлосенки, перспектива, композиция, форми, мащаб, пропорции, обогатява специфичните умения, а новополучените знания донасят по-голяма увереност и самочувствие. Общуването със словото формира цялостното отношение към света и изгражда пълноценни личности с критично и творческо мислене, способни на морално-етични преценки за събитията и явленията, обясниха още от библиотеката.

Заниманията ще се редуват със забавни междучасия – четене и слушане на приказки, гледане на анимационни филмчета, активни игри. Приятните емоции за участниците в ателиетата се обогатяват от споделянето на преживяванията и впечатленията с новите приятели. Беседа по здравословно хранене от лектор от Регионална здравна инспекция допълва списъка от полезни знания.

Записването за ателиетата става чрез подаване на заявления /стандартни формуляри/ в Детския отдел на Регионална библиотека „Н.Вранчев”, подписани от родителите. Тези заявления могат да се открият и на сайта на библиотеката. Заниманията са безплатни, но част от материалите се осигуряват от родителите.

Телефон за контакти и допълнителна информация: 0301/ 62524 вътрешен 26.

Вирни се горе