Вдигнаха глобите за превишена скорост

Вдигнаха глобите за превишена скорост

Депутатите повишиха глобите за превишена скорост, както в населените места, така и извън тях, след като приеха на второ четене промените в Закона за движение по пътищата. Шофьор, който бъде хванат да кара в населени места с над 50 км/час над допустимата скорост, ще му бъде отнета книжката за три месеца и ще плаща 350 лв. глоба, вместо сегашните 250 лв. За всеки 5 км/ч над 50-те, санкцията ще скача с 50 лв. Депутатите отмениха сегашното отнемане на свидетелството за превишение с 30 км/ч.

Книжка ще се взема само при системни нарушения, ако скоростта бъде превишена три или повече пъти в рамките на 12 месеца, съобщи БТА. Глобата за каране на моторно превозно средство в бус-лентата вече ще е 50 лв., вместо 20 лв., предаде Дарик радио.

При системно нарушение шофьорът ще плаща глоба в двоен размер и ще бъде лишен от правото да управлява автомобила си за 6 месеца.

Депутатите приеха и електронния фиш за глоба. Той трябва да съдържа данни за мястото, датата, точния час, регистрационния номер на автомобила, собственика, на когото е регистриран, описание на нарушението, както и размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

В 14-дневен срок от получаването на фиша собственикът на колата трябва да плати глобата или да предостави в структурата на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението. В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР. Електронният фиш ще може да се обжалва до 2 седмици от получаването му. Ако се плати веднага, глобата са намалява с 30%.

Собственикът или този, на когото е предоставен автомобилът, ще отговаря за извършеното с него нарушение, решиха още депутатите. Собственикът се наказва с глобата, предвидена за нарушението, ако не посочи на кого е дал да кара автомобила.

Парламентът реши в населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя, да определи райони, пътища или части от пътища за зони за безплатно и платено паркиране в определени часове на денонощието.

С промени в Закона за движение по пътищата отпада ограничението паркирането в синята зона да е позволено до три часа.

От левицата възразиха срещу отпадането на наказанието да се отнема книжката още при първо нарушение за определен период. Емил Радев от ГЕРБ отговори, че така или иначе няма механизъм, който да накара доброволно водачите да върнат книжките си. Завишаването на глобите плюс електронният фиш ще доведат до по-голяма дисциплина и събираемост на глобите, които много хора избягват в момента, коментира той.

Вирни се горе