В Чурка пържат яйца за час, токът им слаб

В Чурка пържат яйца за час, токът им слаб

Пържим яйца за един час, а бойлерите ни загряват топла вода за къпане по около 6 часа. Накрая яйцата изглеждат като варени, а къпането ти излиза солено”, оплакват се в маданското с. Чурка.

Причината е падането на волтажа на електричеството, което идва до селото по жици от 1,8 км. Падът според местните стига понякога до 160-180 волта.

Когато се върнат хората от нивите вечер и включат бойлерите, крушките им започват да светят като свещи. Като перат с перални машини 2 жени в горната махала, в долната трябва да вадят легените и да перат на ръка, понеже машините им въобще не искат да стартират.

“Съседите сме си направили нещо като график кой кога да влиза в банята, за да не си пречим взаимно”, казва Красимир Котелски.

Голяма част от хората са си направили серпентини в печките на твърдо гориво, които се пълнят с вода. На принципа на скачените съдове тази вода топли нещо като бойлер и така си осигуряват топла вода поне през зимата, когато палят печките.

“Вечно има кавги, стигали сме до побоища. Когато някой гледа мач или филм, а без да знае, съседът пусне пералнята, телевизорът му спира и стават екшъни”, казва Ефрем Котелски. Той държи кръчмата в селото.

“Заради слабия ток едно кафе се точи 5 минути от машината. Хем качеството на кафето пада, хем ме набутва с електричество, плащаш почти двойна сметка”, обяснява Котелски.

Той продава кафето за 50 ст., тъй като времето за направата му е по-дълго. Иначе може и да е по-евтино. Кръчмарят е бесен, че за хладилник, фризер, телевизор и крушка плаща 90 лв. месечна сметка. Същите консуматори в Мадан щели да отчетат 50 лв., казва Котелски.

Освен че плащат по-високи сметки за ток, в Чурка често се повреждат и електроуредите от непостоянното напрежение.

“По-старите телевизори или спират да работят, или гърмят. По-новите имат защити и проблеми с тях няма. Най-зле е с хладилниците. При непостоянно напрежение релетата им слепват. Едно реле струва 30 лв., а с ремонта сметката е 50 лв.”, казва Котелски. Проблемът с тока в Чурка е отпреди 10 ноември.

Има места, където жиците са вързани направо с тел”.

Сега пак с безвъзмезден труд помагат да се опънат жици за интернет. В селото няма нито един компютър, понеже е безсмислено. На мода са лаптопите, тъй като със слабия ток все някога през денонощието батериите ще заредят.

Токът до селото идва от съседното Ловци. Трасето е дълго близо 2 км. За да няма пад на волтажа, трябва да се направи трафопост в Чурка и оттам да се разпределя по къщите.

Известно подобрение в подаването на ток имало през 90-те години. Тогава в 36-ото народно събрание депутат е роденият в Чурка Красимир Стефанов от СДС. Бившият депутат вдига аларма из институциите и жиците били подменени.

Стефанов, който се прочу с това, че си направи плаж на слънце върху покрива на парламента, не живее в родното си село и не търпи тегобите на чурковци.

Освен проблеми с тока в маданското селце с около 140 жители имат проблеми и с водоподаването. Тук няма централно водоснабдяване и всеки се грижи сам за осигуряването на вода за битови нужди.

От повече от 10 г. в община Мадан е готов проект за водоснабдяване на Чурка. За да се осъществи той обаче, е нужно да има нов трафопост, тъй като помпите за изтласкване на водата няма да работят.

“Единственото ни предимство е, че сме близо до града, затова още не сме се изселили всички”, казват селяните.

Валентин Хаджиев

Вирни се горе