Учители по български език и литература „тренират” за външно оценяване

Учители по български език и литература „тренират” за външно оценяване

Специализиран тренинг за близо сто учители по български език и литература организира Регионален инспекторат по образованието – Смолян в рамките на три дни – 14, 15 и 16 март. Обучението води доц. д-р Гергана Дачева – ръководител на катедра „Български език” в Софийския университет, автор на книги като „Успех на изпита по български език след 7 клас” и „Успех на матурата по български език”. Доц. Дачева ръководи и анализира кандидатстването в Софийски университет през последните години, участва в различни проекти, които през годините се стремят да усъвършенстват образователната система в България, участва и като експерт към МОМН при подготовката на тестовите задачи за външно оценяване и за матурата за 12 клас. Затова работата й с учителите по време на обучението е изключително ценна, подчертаха участниците в тренинга,съобщиха от инспектората по образование.

На 14 март обучението беше насочено към подготовката за външно оценяване за завършен 4 клас. Участваха преподаватели от начален курс. Пред тях доц. Дачева представи резултатите от доклад на работна група от експерти, свързан с външното оценяване. Една от препоръките в доклада е необходимостта от модифициране и обновяване на форматите за външно оценяване, защото по думите на доц. Дачева учениците свикват с определения формат и той престава да действа. Затова и тази година има изцяло нов формат за външно оценяване за 4 клас. Друга препоръка на експертите в доклада е била свързана с квесторите, тъй като в някои училища се е наблюдавало един вид подсказване или направо диктуване на отговорите. Така излиза, че външното оценяване за завършен четвърти клас се подценява, а голяма част от грамотността на учениците се формира точно в началния курс, подчерта доц. Дачева. На това старши експертът по начално образование в РИО-Смолян Лидия Парпулева репликира, че в Смолянска област отношението е съвсем различно. За квестори при външното оценяване на четвъртокласниците се канят учители от горен курс. Като гилдия начални учители, ние държим нашите деца наистина да знаят, каза Парпулева. Затова участващите в обучението учители не само се запознаха с тестови варианти и примери за сполучливи и несполучливи тестови задачи, но и анализираха тестове, решени от техните ученици.

На 15 и 16 март обучението продължава. На 15 март преподаватели по български език и литература в 12 клас ще коментират подготовката за държавните зрелостни изпити, спецификата на зрелостния изпит по български език и литература, промените във форматите задачи, типовете грешки, допускани най-често от учениците. На 16 март тренингът е за учителите по български език и литература в седми клас, като отново цели подготовката за външно оценяване на седмокласниците. Ще се коментира същността на жанра „трансформиращ преразказ”, критериите за оценяване, трудностите, които имат учениците при писане и учебните похвати за преодоляването им. Ще се дискутират и проблемите, които преподавателите срещат при подготовката на учениците за външното оценяване.

Вирни се горе