Учебните заведения в област Смолян са готови да започнат новата учебна година

Учебните заведения в област Смолян са готови да започнат новата учебна година

В навечерието на 15 септември РИОКОЗ – Смолян установи от извършените проверки, че училищата в областта са готови за новата учебна година, с изключение на 5 – с продължаващи ремонтни дейности. На пресконференция днес, директорът на здравната инспекция д-р Мими Кубатева посочи, че материално – техническата база е в добро състояние, отговаряща на санитарно – хигиенните изисквания,съобщи пресаташето на здравната инспекция. Много от сградите са санирани, с отремонтирани покриви, подменена дограма, направена изолация. Класните стаи и коридорите са освежени, подновени са осветителните системи , а учебната мебел е съобразена с физиологичните особености на учениците. Налице е тенденция за по – добро поддържане на санитарните възли. Училищата са подсигурени за предстоящия отоплителен сезон. Според д-р Кубатева все още нерешен остава въпросът с физкултурните салони и съблекални. В 3 училища ( ОУ в с. Црънча, ОУ в с. Чавдар и ОУ в с. Катраница) липсват физкултурни салони. В 9 училища класни стаи са приспособени за гимнастически салони, но с липсваща вентилация. Почти навсякъде са проблемни съблекалните. За отстраняване на несъответствията ще бъдат издадени предписания , ще се инициира и среща с началника на РИО на МОН. От направените в края на учебната 2009/2010 г. от РИОКОЗ – Смолян 25 предписания за хигиенни мероприятия в 79- те училища в областта : в 9 – за боядисване на класни стаи и коридори и подмяна на подово покритие в 10 – за подобряване състоянието на физкултурните салони и в 3 –да се приспособят помещения в 4 – да се осигурят ергономични столове в компютърните зали в 7 – ремонт на санитарни възли към момента не са изпълнени 5 предписания :

  • в Проферионална гимназия по изкуствата – гр. Смолян и Професионална гимназия – гр. Доспат за ремонт на санитарни възли и

  • ОУ в селата Касъка, Змейца и Црънча за помещения за физкултура.

Там е удължен срокът им за изпълнение – до 30.10.2010г. Подлежащи на контрол са и 14 ученически общежития, като на 4 от тях – Оздравителното училище в с. Петково, СОУ в Баните, СПИ „М. Горки” в с. Стойките и НУФИ – с.Широка лъка има издадени предписания , от които 3 са изпълнени, а с удължен срок до м. декември т.г. остава за ремонт това в Широка лъка. Директорът на РИОКОЗ – Смолян д-р Мими Кубатева посочи като причина за закъснелите ремонти , отпускането на необходимите средства едва в началото на м. септември. „Имаме уверение от директорите на училищата, че ще бъде създадена организация да не се пречи на учебния процес” – каза още тя.

Вирни се горе