76% от българите убедени, че корупцията у нас е масова

76% от българите убедени, че корупцията у нас е масова

76% от българите смятат, че вземането на подкупи и злоупотребите със служебно положение за лични цели са широко разпространени в националната им политика.

По този показател България излиза на първо място в целия Европейски съюз, където средно 57% от гражданите смятат, че проблема е често срещан в техните страни.

Данните са от проучване на Евробарометър по повод днешния Международен ден за борба с корупцията , съобщи БНР.

България държи още един негативен рекорд – на страната, в която най-много хора – 54 на сто – смятат, че основна причина за корупцията са недостатъчните действия на правителството и парламента срещу нея.

За останалите граждани на ЕС корупцията произтича най-вече от близките връзки на бизнеса с политиката – така смятат 42 на сто от анкетираните. Като най-склонни да получават подкупи и да се облагодетелстват от постовете си българите отново посочват митническите служители, следвани от тези в съдебната система и полицията.

17 процента от анкетираните българи признават, че в последната година им е бил поискан подкуп – същото казват за себе си средно 9 на сто от всички европейски граждани.

78 % от европейците смятат, че корупцията е сериозен проблем в техните държави. Тук рекордьор е Гърция, където 98 на сто от хората са на това мнение за страната си, следва България с 97 на сто, в дъното на таблицата е Дания с 22 процента.

В европейските институции също има корупция, сочи проучването – според него така смятат 76 на сто от всички граждани на Евросъюза, като България и Румъния са страните, в които това мнение е най-слабо застъпено.

ЕК подчерта, че за изкореняване на корупцията са нужни повече решимост от страна на политиците, и предложи да бъде въведен специален механизъм, който периодично да оценява какви антикорупционни действия се предприемат във всяка от 27-те страни-членки и колко ефективни са те.

Вирни се горе