Целодневно училище тръгва от 2010 г.

Целодневно училище тръгва от 2010 г.

Цял ден училище – това е една от новите мерки на просветното министерство, която ще заработи от догодина. “Тя обаче ще тръгне поетапно, в зависимост от това кое школо кога ще има нужните финанси, за да я въведе”, уточни новият просветен зам. министър Милка Коджабашиева, информира Стандарт.

Днес тя бе представена от Йорданка Фандъкова заедно с останалите двама заместници Румен Пранчов и Светлана Ломева. Коджабашиева ще отговаря за средното образование, Пранчов – за висшето, а Ломева – за младежта.

Заради целодневното обучение ще бъдат назначени по-голям брой възпитатели в училищата, както и педагогически съветници. Освен това училищата ще трябва да заделят средства за храна. В средищните школа, където учат деца от съседни селища, ще трябва да се осигури и транспорт.

От 2010-2011 учебна година се въвежда новата образователна структура, заложена още от предишното министерство. Това означава, че началното училище ще завършва в 4 клас, а основното – в 7. Първият етап на гимназиалната подготовка ще трае до 10 клас, след което учениците ще се насочват в профили по интереси или в професионални школа.

Предучилищната подготовка пък ще започва от 5 годинки. Това било нужно, за да могат децата да се социализират, а тези от малцинствените групи – да научат българския език.

Изпитът за гимназия ще отпадне още в края на тази учебна година. Вместо това за класиране в елитните паралелки ще се използват резултатите от външното оценяване, или така наречените “мини матури”. В момента се пише нормативната уредба за промяната, така че да бъде спестено късането на нерви от деца и родители заради двойния изпит.

Българският и математиката категорично ще влизат в бала за класиране, обмисля се кои от останалите общообразователни предмети да бъдат взети под внимание.

Министерството ще деблокира около 200 млн. лева по отделни програми, които бяха спрени от предишния кабинет. Сред тях са средства за храна, транспорт, униформи, диференцирано заплащане на учителите и ремонти. Фандъкова обаче оповести, че започва ревизия за разходите по отделни проекти, които е правил предишният министерски екип.

Вирни се горе