Тихомълком вдигнаха цените на такситата в Смолян, готвят протест срещу цената на горивата

Тихомълком вдигнаха цените на такситата в Смолян, готвят протест срещу цената на горивата

Цените на таксиметровите услуги в Смолян са увеличени. Промяната е от няколко дни, като до момента нито една от няколкото местни компании не е обявила официално в интернет новите си тарифи, установи проверка на SmolyanNews.com

Макар и неохотно, водачи от сектора казват, че повишението на километър пробег е с 10 стотинки. Още по-чувствително е поскъпването при първоначалната такса, която скача от 1 на 1,50 лева, при средна в страната 1.30 лв.

На въпрос относно поскъпването към един от таксиметровите шофьори, той обясни, че увеличението цената на горивата е само една от причините за скока и в цените на таксиметровите превози. Припомни, че тарифите не са променяни вече няколко години, а през това време с вдигането на минималните прагове са се увеличили разходите за осигуровки. Освен това лицензът им също бил с по-високи цени.

Само отбелязваме обаче, че след скока на цените на горивата, последваха протести в няколко града в страната и цените леко намаляха, новите тарифи на таксиметровите услуги обаче остават на по-високите нива. Цените на горивата в Смолян винаги са били по-високи в сравнение с големите градове в страната. В момента цените на бензина са от 2,27 лв. до над 2,41 лв. на различните вериги бензиностанции в областния град. Дизелът е около 2,40 лв и стига до 2,70 лв, като се наблюдава лек спад от миналата седмица. Масовото недоволство на хората от високите цени на горивата нараства и в тази връзка ще се проведе протест срещу високите цени на горивата, на 17 ноември (събота) .

От гледна точка на бизнеса нещата са логични и обясними. Некоректното е, че клиентите няма как да разберат колко ще им струва, ако ще поръчат такси по телефона. Така не могат да сравнят офертите на различните превозвачи, за да направят информиран избор.

От Комисията за защита на потребителите обаче обясняват, че превозвачите от този бранш не са задължени да обявяват тарифите си. В Закона за защита на потребителите е записано, че тарифите трябва да са известни на клиента предварително. И нищо по-конкретно. Затова се смята, че е достатъчно цените да са посочени на стикерите по външната част на автомобилите. На поръчващите таксита по телефона им остава вариантът да попитат при самия разговор колко ще им струва и да разчитат на коректност от другата страна на линията.

В тази връзка на предстоящото заседание на местния парламент, насрочено за 15 ноември, кметът на общината е внесъл за разглеждане и обсъждане докладна записка относно “Определяне срока на валидност на разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници, определяне броят на таксиметровите автомобили, обслужващи Община Смолян, броят на местостоянки и броят на престояващите в тях автомобили съгласно влезлите в сила промени на чл. 24а на Закона за автомобилните превози и определяне на максимални и минимални цени за таксиметров превоз на пътници.”

Вирни се горе