Света Неделя почита църквата днес

Света Неделя почита църквата днес

На днешната дата – 7 юли, църквата почита Света Неделя, а имен ден празнуват всички, носещи красивите имена Неделин, Неделина, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Нели, Нелина.

Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е светица и великомъченица, сред най-тачените от българите светци.

По време на царуването на Асеневци мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. Евтимий, патриарх Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя“.

Според преданията, описани и от патриарх Евтимий, Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия.

Още в ранно детство е възпитана в Христовите истини. Съвсем млада решава да посвети живота си на Бог.

Това е времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните – преследвани, затваряни в тъмници, заточавани или насила карани да се отрекат от вярата си.

Неделя е хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите и заточени в град Милетин.

Чудното оздравяване на нейните рани, както и нейният отказ да се поклони на езическите идоли карат властите да я осъдят на смърт.

На нейното лобно място след молитва Неделя предава духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата. Починала на 22 години, както пише патриарх Евтимий, „Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота – доволно голяма, подвизите достатъчни…“

Честит празник!!!

Вирни се горе