Света Богородица: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!“

 Света Богородица: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!“

Тези знаменити благодатни слова са произнесени от Света Богородица, преминавайки от земните към небесните жители, станало по чуден начин, непознат за никой друг човек. Нейното Успение /заспиване/ или Голяма Богородица се отбелязва на 15 август в българските православни храмове и се очаква от вярващите с дълбока радост и надежда. Предпразнично в храм „Успение Богородично“ в Смолян, кв. Устово, бе отслужена Вечерня с чина на опело на Пресвета Богородица от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Една „невероятна вечер“, по оценките на присъстващи. В служението участваха председателят на празнуващия храм отец Димитър Одаджиев, отец Васил Маджаров от съседната енория „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, иподяконите Даниел, Валери и Илия и отново като гост нашият оперния певец Пламен Папазиков, живеещ и солист на Оперния театър в Барселона, Испания, както и солист на Софийската опера.

На тази специална Вечерня силно въздейства Опелото на Божията Майка около Плащаницата с изображение на Нейното Успение. То бе изпълнено от архимандрит Висарион, заедно с другите духовници и за приятна изненада в песнопенията освен църковните хористи участваха миряни от другите енории в града. Плащаницата тази сутрин бе изнесена от отец Димитър с молитви от олтара и внимателно положена на маса в центъра на храма.

Отначало докрай Опелото е с песнопения, които съчетават с дълбока почит похвални и погребални песни, отразяващи живота на Божията Майка, застъпничеството Й за нас пред Нейния син Иисус Христос, дошъл да спаси света. Многократно се пее: „Пресветая Богородице, спаси нас!“ Тя е наречена: Небесна красота, Единствено цвете най-уханно, Изобилна на чудеса, Даряваща щедрост в нашите сърца, Надежда за всички, Зорница в непомръкващия ден, По-горе от небесата издигната, Благодатна, Майка на Царя, Божествено прекрасна, С ангелска чистота, Единствено свята и непорочна душа… Или обобщено: „Макар да умираш сега, Дево, кат нас, Ти си станала Царица на всичко, защото си заченала Твореца Бога. И се възнесе на небесата при Него.“ И понеже в църквата са дошли духовно призовани, текст и песен са несравними с нищо друго извън храма, затова цялото преживяване е смълчано и трепетно.

След Опелото Плащаницата бе понесена на ръце от богомолци за литийното шествие по улиците около храма. Всеки би искал да я понесе, но присъстващите бяха стотици, затова пък всеки имаше възможност да се докосне до светинята и да мине под нея за благословение, когато бе внесена отново в храма.

На Вечернята бяха донесени множество петохлебия, пити и сладкиши за здраве на именици и на сродници, които бяха осветени и раздадени.

Архимандрит Висарион пожела на всички благословена и благодатна вечер. Той преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, в което се призовава Нашата Небесна Царица да ни дарява с мир, любов и благодат, да закриля чадата и семействата ни.

Росица Примовска

Вирни се горе