Статистиката ще проучва 336 домакинства за прехода от работа към пенсиониране

Статистиката ще проучва 336 домакинства за прехода от работа към пенсиониране

Изследване за прехода от работа към пенсиониране предстои да проведе Териториално статистическо бюро гр.Смолян през 2012 година. Изследването се организира съгласно Регламент №249/2011 на Европейската комисия, във всички страни – членки на ЕС, съобщиха от смолянската статистика.

Целта е да се получи информация за ефекта от проведените реформи в пенсионната политика, както и да се създаде основа за бъдещи политически решения в тази област.

По-конкретно предназначението на изследването е да осигури информация по въпроси – как и защо хората напускат пазара на труда, за тези, които са напуснали – причините, поради които не остават по-дълго, за тези които са на пазара на труда – колко време очакват, че ще останат.

Обект на изследване са лицата на възраст от 50 до 69 навършени години, които работят или са работили след навършване на петдесет годишна възраст. Анкетната карта за проучването е допълнителен модул към традиционното наблюдение на заетостта и безработицата.

В област Смолян през 2012 год. ще бъдат анкетирани 336 домакинства, живеещи в 26 населени места. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата задължително ще се легитимират със служебна карта. Ще се изследват редица проблеми, сред които осигуряват ли се лицата за пенсия, в какъв фонд се внасят осигуровките, желаят ли бъдещите пенсионери да продължат да работят след като започнат да получават пенсия, на каква възраст са започнали да получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, причините за напускане пазара на труда, за напусналите – причините, поради които не остават по дълго, за тези които са заети – колко време очакват, че ще продължат да се трудят.

Проучването ще даде възможност Евростат да съпостави резултатите по изучаваните показатели между отделните европейски страни, допълниха от ТСБ-Смолян.

Вирни се горе