Статистиката на 132 години, 24 специалисти работят в ТСБ-Смолян

Статистиката на 132 години, 24 специалисти работят в ТСБ-Смолян

На 25 юни се навършват 132 години от създаването на българската държавна статистика. Днешният Национален статистически институт води началото си от създаденото през 1880 година с указ на Батенберг Статистическо организационно отделение към Министерство на финансите, което е една от първите институции на българската държава. В дългогодишната си история българската статистика провежда 17 преброявания на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства, 87 години наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в 35 тематични области.

В ТСБ Смолян работят 24 служители. Близо 80% от тях са с висше образование, а 71% са магистрите и това показва високото ни образователно ниво, похвалиха се от статистиката. Повечето от служителите са с богат професионален опит. Гьоте е казал: „Статистическите числа не управляват света, но те показват как света се управлява“. А ние ще допълним: статистическите числа не само показват как се управлява, а са и една необходима основа за поглед напред, казаха още оттам.

Няма да обявяваме 25 юни като “Ден на отворени врати” на Териториално статистическо бюро – Смолян, защото нашите врати са широко отворени всеки работен ден на годината. Всички наши потребители и респонденти са добре дошли в офисите ни, където могат да се запознаят с основните моменти от историческото развитие на българската статистика, организацията и дейността на ТСБ-Смолян, статистическите публикации или могат да разгледат експозицията ни от статистически материали и използвана техника от 1942 г. до днес, обърнаха се от ТСБ-Смолян и канят всички да се присъединят към празника.

Вирни се горе