Специална юбилейна книга събира историята на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Смилян

 Специална юбилейна книга събира историята на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Смилян

Училището отбелязва 100 годишнина от създаването си

Юбилейна книга, наречена „Пътят през годините“ подготви колективът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Смилян. В нея е събрана 100-годишната история на учебното заведение. Информацията съобщи директорът Лиляна Балийска. Книгата е обогатена с много снимков материал и архивни документи, които се пазят в училището. В изготвянето й се включва целия колектив.

Началото на просветното дело в село Смилян е поставено в далечната 1919 година. Искрата е запалена от двама начални учители от с. Пещера Никола Попвасилев и Никола Манолев, от кмета на селото от секретаря бирник, от имам и от учител по коран. 25 родители са се подписали под молбата до инспекцията в Гюмюрджина, удовлетворена от Министерството на народното просвещение. Първият директор на училището или по-скоро гл. учител е Никола Попвасилев. Неговото име остава в училищната летопис и в съзнанието на неговите ученици. В юбилейната книга са събрани имената на всичките директори на учебното заведение. Не можем да не се отбележи името на Ангел Кирянов, по чийто време са построени сградите на училището. А директорът с най-дългогодишен стаж е Искра Узунова – 30 години. Тя е и най-дългогодишния ръководител на образователна институция както в община Смолян, така и в цялата област. По нейно време започва подобряване на материално техническата база, както и работата по национални програми. Днес сградата е санирана, материалната база е напълно подменена и обогатена по различни проекти и програми.

В хронологичен ред в книгата е описан и броя на учениците по години. Най-много са били те през годината на прехода – 1988/1989 – общо 357, разпределени по класове от първи до осми. От 1960 година децата варират от 300 до 330. Имало е ученици не само от Смилян, а и от околностите. През 1973 година е открит и пансиона и около 200 ученици са били настанени в новопостроената сграда. Днес в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смилян се обучават 123 деца.

Настоящата директорка на училището в Смилян Лиляна Балийска отбеляза, че към днешна дата са обхванати всички деца от ромски произход в селото, като заслуга за това има съвместната работа с родителите. „Не можем да задържим децата в училище, ако родителите не разбират важността на образованието. Родителите от ромски произход в Смилян са работещи и мотивирани да образоват децата си“, каза още Балийска.

Всички събития, проведени през учебна 2018 – 2019 година са посветени на юбилея. Кулминацията ще бъде на 11 май, когато в двора на училището ще се проведе тържество с участието на бивши, настоящи и бъдещи ученици. „Това е празник на селото, на всички, които са минали през училището и прославят името на Смилян“, добави в заключение директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Лиляна Балийска.

Вирни се горе