Смолян Говори за активните граждани на 2-ри май от 18 часа в зала "Петър Стайков" на КДК Смолян

Смолян Говори за активните граждани на 2-ри май от 18 часа в зала "Петър Стайков" на КДК Смолян

Смолян Говори за активните граждани като алтернатива на отчаянието и равнодушието на 2-ри май от 18 часа в зала "Петър Стайков" на КДК Смолян

В новото издание на Смолян Говори ще дискутираме по важни теми, които познаваме като общество, но за които не се говори често или поне не толкова често, че да предизвика качествена промяна и устрем за действие. Общата атмосфера на обществото ни добива най-различни нюанси- някои светли, други тъмни, трети шарени и обнадеждаващи, а четвърти сиви, подтиснати и дори с нотка безнадеждност. Отчаянието намира израз, както в лексиката ни чрез примиренчески изрази и фрази, пасивна критика и безплодно негодувание, така и в съзнанието ни чрез предварителни нагласи за неуспех на всяко начинание, та до черногледата убеденост, че "тук нищо не става". Тази нагласа, освен че носи със себе си пагубни ефекти за развитието на обществото ни, е и бягство от отговорност на индивида като градивна единица на обществото. Изглежда липсва осъзнатостта, че една жива и успешна общност е съставена от ангажирани, смели и отговорни личности.

Родопчани, поради тежкия характер на живота в планината, са отговорни и трезви хора, практични и с чувство за принадлежност към родния си край, а тяхната смиреност и трудолюбие ги отличават като хора с потенциал да зададат тон в обществото ни, който да разбие стените на отчаянието и безплодното оплакване от на пръв поглед безнадеждната ситуация пред нас в един или друг аспект. Родопският българин традиционно е в борба с трудните условия и несгодите и затова се е научил да прави, каквото трябва, и да подготвя бъдещето сега. Но дали не губим тези свои качества, дали в хода на историческото, социално-политическото и икономическото развитие и промени в обществото ни не поемаме по наклонения път на отчаянието, бездействието и безотговорността към случващото се около нас, макар парадоксално обстоятелствата да налагат извикването тъкмо на обратните явления и качества от колективната ни социална реакция при все това, че имаме и не малко основания за самочувствие, не малко примери на успех, не малко вдъхновяващи личности, които с работата си като граждани и професионалисти показват силата на гражданската деятелност и самоинициатива.

В предстоящата ни среща ще ви представим две такива личности, които напълно отговарят на образа на действения гражданин, който е осъзнал силата, която притежава, да променя и оформя средата и духа около себе си чрез целенасочено действие в желаната посока.

С тях ще потърсим отговори на това защо не можем да комуникираме директно и открито и да разрешаваме проблеми заедно и как да променим това? Как да намерим сили и енергия, за да вземем своята съдба в собствените си ръце като отговорни и активни граждани? В какво да намираме основание за действие вместо за безплодно отчаяние? Как да променим негативните нагласи? Как изобщо да поискаме да се променим сами? Как чрез гражданско участие можем да създаваме благоприятни условия за живот във всички негови аспекти и да образуваме дух на общност, която има обща посока в бъдещето?

Върху тези и много други въпроси, свързани с темата ни, ще размишляваме и поговорим заедно на 02.05 от 18ч в зала "Петър Стайков" на КДК Смолян.

Гостите: Андреана Трифонова, еколог и Мариан Бозуков, актьор – две изключителни личности, които преодоляват отрицателното и активно изграждат по-добра среда за себе си и хората около себе си.

Линк за събитието: https://shorturl.at/egMNPТекст на връзката

Вирни се горе