Честит празник на буквите и словото!

  Честит празник на буквите и словото!

Смолян тържествено отбелязва 24 май!

Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Днес, България празнува Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

С празнично шествие ще бъде отбелязан и тази година в Смолян Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него ще се включат стотици ученици, учители, деца от детските градини и граждани.

Инициативата е на Община Смолян, като мероприятието се организира съвместно с Регионалното управление на образованието. Шествието стартира в 10 часа от Стария център- пешеходния мост и ще продължи до Амфитеатъра на площад „България" на новия център на Смолян.

Празничното шествие е част от празничната програма на община Смолян, с която ще бъде отбелязан 24 май. В него ще вземат участие кмета Мелемов, общински съветници, представители на различни институции и др.

От 11.00 часа на пл.”България” ще бъдат връчени Годишните награди на Община Смолян, както и отличените в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”

От 11.30 часа ще се проведе тържествен концерт с участието на DUO CANZONE.

Светският празник за св. св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането. Денят на св. св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето. За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Честит празник 24 май на всички учители, ученици, журналисти и дейци на културата! Пожелаваме Ви здраве, успехи и вяра!

Вирни се горе