С предпазни мерки бяха отпразнувани светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян

С предпазни мерки бяха отпразнувани светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян

В църквата, носеща името на двамата свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян в епархийския манастир „Свети Пантелеймон“ над Смолян, днес бе отслужена света божествена Литургия по повод храмовия празник. Богомолците от Смолян и страната спазиха противоепидемичните мерки, за които още на входната врата в двора на манастира бяха поставени дезинфектанти. Предлагаха се и маски за тези, които нямаха. И в трите храма на манастира имаше предпазни средства.

Празничното богослужение отслужиха свещеник Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“, който през четвъртък води в манастира светата Литургия, редувайки се с иконом Запрян Шиков, и свещеник Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. Иподякони им бяха Тодор и Георги, а певици – от храм „Св. Висарион Смоленски“. Отец Васил поздрави всички с празника и лично игумения Анастасия, а отец Иван раздаде нафората.

След Литургията бе отслужен празничен водосвет, а след това за всички имаше благословен курбан. Получи се един семпъл, мил, благодатен за душата празник с надежда хората да получат с моления мир и здраве в семействата. Както се пее в тропара: „Свети безсребърници чудотворци, помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром дайте и нам!“ Наистина – и на този празник, и в делник много вярващи от страната са получили изцеление и идват отново и отново да благодарят и да се помолят.

Двамата св. безсребърници чудотворци Козма и Дамян са братя, както се посочва в тяхното житиеописание: „ Родени са в Асирия, Мала Азия, от майка християнка и баща грък-езичник около четвърти век след Христа. Баща им починал рано, а майка им успяла благоверно да им предаде християнската вяра и добродетелите. Тя също е причислена към лика на светиците.“ Братята имали божията благодат да придобият лечебна сила и за помагат на хората безвъзмездно. Те се смятат за покровители на лекарите.

Росица Примовска

Вирни се горе