Рудоземска дружинка е на второ място в област Смолян по отстреляни диви прасета

Рудоземска дружинка е на второ място в област Смолян по отстреляни диви прасета

Имахме много успешен ловен сезон, съобщи за сайтът Родопчани Сергей Арнаудов, който е председател на рудоземската ловно-рибарска дружинка „Орел”.

В ловната дружина членуват 38 ловци. 25 от тях активно са участвали в мероприятията през последния ловен сезон. „Климатът в дружинката е много хубав- колективът е сплотен, няма дрязги и конфликти”- сподели още председателят. По думите му най-възрастните ловци в дружинката са 73-годишният Асан Караджов от село Сопота и 72-годишният Костадин Вакареев. А най-млади са Венко Банчев и Мирослав Пелтеков.

Председателят на дружината сподели, че през сезон 2013 ловците са отстреляли 22 диви прасета от план за ползване 25. Имат отстреляни и 5 сърни от план за ползване 8. Арнаудов добави, че през ловния сезон имат две прасета с положителни проби за трихинелоза. „От 25 години съм ловец и за трети път се случва да има заразено месо”- уточни той.

По думите му от всички ловно-стопански мероприятия най-важните са захранването на дивеча и организацията по отстрелването. Според него това са и най-важните условия за успех. Той уточни, че над 2.5 тона царевица са изразходили да захранване на дивеча през 2013 година. Изградени са над 15 хранилки за диви прасета и около 12-14 хранилки за сърни.

„Успехът зависи от организацията на цялата дружинка, но определено мога да посоча тези, които най-много се отличиха”, каза Арнаудов и добави, че това са Звездалин Чакъров, Асан Ортакчиев, Любослав Атанасов и Тахир Карлийски.

„В смолянска област ние сме на второ място, след ловната дружинка на Могилица”- заяви с гордост рудоземският ловец. По думите му в Могилица са отстреляли 25 броя, а „Орел” са повалили 22.

„От името на ръководството на дружинката поздравявам ловците за успешния сезон. Пожелавам им да са живи и здрави, да има още повече слука и най-важното- винаги да се връщаме живи и здрави след ловните излети”- добави в заключение Арнаудов.

Вирни се горе