РИОСВ–Смолян отбеляза Международният ден на биологичното разнообразие

РИОСВ–Смолян отбеляза Международният ден на биологичното разнообразие

С изложба на рисунки, беседи за защитените видове и прожекция на филм , РИОСВ – Смолян отбеляза Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май.

Експерти от РИОСВ изнесоха беседа пред студенти по „Екология” от ПУ „Паисий Хилендарски” – филиал Смолян. Темата бе свързана със защитени животински и растителни видове в Родопите – кафява мечка, дива коза, алпийския тритон, родопски крем, силивряк и крайснежно звънче. Прожектиран беше и филм за кафявата мечка.

Студентите разгледаха изложба от рисунки на деца , подредена в една от залите на РИОСВ – Смолян. Творбите са от конкурс „Мечката – наш приятел“, обявен през месец май по проект: „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013г.”. 22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Денят се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие.

Вирни се горе