Решение на Св. Синод за хиротонията на архимандрит Висарион (Гривов) за епископ с титлата „Смоленски”

Решение на Св. Синод за хиротонията на архимандрит Висарион (Гривов) за епископ с титлата „Смоленски”

Днес, 16.02.2021 г., се проведе заседание на Св. Синод на БПЦ в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и в присъствието на синодалните архиереи: Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Обсъдено бе предложението на Пловдивския митрополит Николай за ръкоположението в епископски сан на Високопреподобния архимандрит Висарион (Гривов), архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Св. Троица” – Кръстова гора.

След проведено гласуване Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено днес в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши на 21 февруари (неделя), от 9,30 ч. в Митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив.

След хиротонията епископ Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.

Хиротонията (от гр. ръкополагане) се извършва в св.олтар и тогава върху избрания се предава Божествена благодат. Предаването на властта от епископ на епископ е израз на така важната в Христовата църква апостолска приемственост.

Биография на архимандрит Висарион (Гривов)

Архимандрит Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971г. в гр. Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Пещера, а средното си образование е завършил в гр. Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002 г. е завършил Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Постриган е за монах на 4.11.2002 г. в манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, и ръкоположен за иеродякон на 25.11 и за иеромонах на 27.11.2002 г. от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1.4.2004 г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивският митрополит Николай на 26.7.2007 г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1.6.2010 г.

Росица Примовска, по информация на Светия Синод

Вирни се горе