Раздават безплатни плодове на учениците

Раздават безплатни плодове на учениците

132 000 деца ще получават безплатен плод в училищата тази година. Те се плащат с европейски средства, които се отпускат по схемата “Училищен плод”, която се управлява от Държавен фонд “Земеделие”, предаде АСН.

Сумата, която се очаква да бъде раздадена по схемата е близо 3 милиона лева. Целта на кампанията не е да нахрани децата, а да ги научи, че е полезно да ядат пресни плодове, обясяват от Разплащателната агенция.

“Децата са най-големите бенефициенти на европейската схема “Училищен плод”, каза шефът на фонд "Земеделие” Светослав Симеонов при обявяването на кампанията за популяризиране на програмата. Практиката в другите страни показва, че при първата година от действие на тази схема обикновено кандидатстват около 25% от учебните заведения. При нас усвояемостта на средствата се очаква да достигне 40%, каза Симеонов.

Освен плодове учениците ще получат и книжки с игрословици, брошури и плакати, които се очаква да ги накарат да ядат по-често плодове. В рамките на информационната кампания е изработен и клип, в който участват известни български спортисти, а песничката към нея се изпълнява от Лили Иванова

Вирни се горе