Приемат заявления за безплатни винетни стикери за 2019г. на лица с увреждания

Приемат заявления за безплатни винетни стикери за 2019г. на лица с увреждания

Започна приемът на заявления за безплатни електронни винетки на лица с трайни увреждания в социалните служби в Смолянско. Проблеми с издаването на този етап няма, коментира Петя Пампорова, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Смолян. Винетните стикери се предоставят от Агенция “Пътна Инфраструктура”.

Припомняме условията и редът за получаване на безплатните винетки:

Към заявлението-декларация се прилагат регламентираните в Наредбата документи, ако същите не са налични в дирекцията, като: копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК; копие от свидетелство за регистрация на лекия автомобил; копие от застрахователната полица за сключена застраховка “Гражданска отговорност” с едногодишен срок на действие; лична карта или личен паспорт на лицето с увреждане (за справка). Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено лице въз основа на пълномощно с нотариално заверен подпис по постоянен адрес на лицето с увреждане.

При констатиране на пропуски в изискуемите документи дирекция „Социално подпомагане" дава на заявителя 7-дневен срок за отстраняването им. Стикерите се предоставят веднага след приемане и обработване на документите, ако същите отговарят на изискванията, съобщиха от регионалната дирекция.

Припомняме,че над 2500 заявления бяха подадени за предоставяне на безплатни винетни стикери за 2018г. на лица с увреждания.

Целогодишно лицата с трайни увреждания с определени 50 и над 50% намалена работоспособност и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст имат право да подадат заявление-декларация за предоставяне на безплатен едногодишен винетен стикер за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил.

Вирни се горе