През втората седмица на Великия пост епископ Висарион ще служи в три смолянски църкви

През втората седмица на Великия пост епископ Висарион ще служи в три смолянски църкви

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Преосвещенство епископ Висарион ще има три богослужения през тази втора седмица на Великия пост.

На 25 март /четвъртък/, когато е Благовещение, от 9 часа празничната св. Литургия ще бъде в храм „Св. Неделя“ . На Благовещение Дева Мария е удостоена да стане Богомайка, посетена свисше от Архангел Гавраил. С отговора Й: “Ето рабинята Господня…“ се осъществява Божията любов да изпрати на човечеството Своя Син, който да ни донесе вярата и любовта, спасението. Света Богородица става „небесна стъбла, по която слиза Бог. Тя е най-почитаната жена в света, Царица на небето и земята“.

На 26 март /петък/в храм „Св. Дух“ от 18.00 часа Негово Преосвещенство ще възглави Малко повечерие с Молебен канон и Богородичен акатист – втора статия. Православието изповядва: „Богородице, ние, недостойните, никога няма да престанем да говорим за твоята сила, защото ако ти не бе се застъпила с молитви, кой щеше да ни избави от толкова големи беди? Кой щеше да ни опази досега свободни? Няма да отстъпим от тебе, Владичице, защото ти винаги спасяваш твоите раби от всякакви беди.“

На 28 март /2 Неделя на Великия пост/ от 9 часа в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ на светата божествена Литургия ще се почете паметта на Св. Григорий Палама /1296—1359/, архиепископ Солунски. Него възпяваме като „светилник на Православието, учител и твърдина на Църквата, украшение на монасите, непобедим поборник на богословите, проповедник на благодатта и свещен орган на премъдростта“.

Заповядайте на архиерейските богослужения на Смоленския епископ Висарион, за да сме заедно на благодатните духовни празници!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе