Премахват опасни 30-метрови дървета в Смолян

Премахват опасни 30-метрови дървета в Смолян

Уникална акция за премахването на опасни дървета се провежда в Смолян. Съвместни екипи на фирмата по чистота „Титан Клинър”, Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита” и Областна дирекция на полицията премахват 30-метрови елхи на главната улица „Хан Пресиян”.

Акцията е разпоредена от община Смолян след множество жалби и сигнали на граждани, които са посочили, че дърветата са стари и опасни. Комисия е установила, че няколко от тях са опасно наклонени към главната улица и има опасност да паднат, причинявайки щети или пък да наранят хора.

Години наред иглолистните дървета са пазили сянка и на жилищните блокове зад тях, а клоните са повреждали покривите и са запушвали олуците. Премахването на дърветата започна в 14.00 часа. Два патрула на полицията отцепват движението по главната улица, която е основна за движението на градския транспорт и трафика в Смолян.

Областната дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” предостави 40-метрова автостълба, благодарение на която дърветата се режат поетапно без да застрашат хора и имущество. Служители на „Титан”, багер и самосвал са в готовност да започнат извозване на отпадъците от клони. Движението по „Хан Пресиян” в момента е затруднено, като е спряно изцяло движението по посока Смолян- Нов център, допускат се единствено автобусите на градския транспорт. Препоръчително е преминаването през обходни маршрути, за да не се създават опашки от автомобили. Очаква се акцията да приключи след 16.00 часа, когато и трафика ще се нормализира.

Община Смолян има амбициозна програма за премахване на опасните дървета и клони, тъй като от години не се е работило по тях. Изрязването започна още преди година, като ежемесечно списъкът с опасни дървета в града се актуализира, съобщиха от фирма Титан.

Вирни се горе