Поднесоха цветя в чест на 91 годишнината от рождението на Николай Хайтов

Поднесоха цветя в чест на 91 годишнината от рождението на Николай Хайтов

Кметът Дора Янкова, секретарят на общината П.Харадинов, заместник-кметът М.Генчев, общински съветници, много граждани и представители на различни институции се събраха днес, в 12.00 часа, пред паметника на Николай Хайтов до сградата на РДТ за да поднесат цветя по повод 91-годишнината от рождението на писателя,съобщиха от пресцентъра на общината. В израз на преклонение към творческия гении на Н.Хайтов, кметът Янкова се обърна към събралото се множество и близките на писателя с думите:

"Днес ние сме тук, за да почетем името и творческия гений, на големият разказвач и родолюбец, на видния син на Родопите, на народният писател Николай Хайтов. Може би никой друг в наше време не е дал толкова много на литературата и на своя народ, не е бил тъй заразяващ пример за млади и стари, не е вдъхвал смелост на толкова много хора, както авторът на “Шумки от габър” и “Диви разкази”, на “Капитан Петко войвода” и “Родопските комити разказват”…

Хайтов въведе Родопа в българската литература през парадния вход, показа цялото й великолепие, развълнува с нея не само писмовницата, а и самия народ. Като ярко създание на своето време, неговите творби станаха най-голямото хранилище на българското родолюбие, храм на чуждата и личната болка, на всеобщата ни надежда и националния трепет. Няма друг разказвач, който така дълбоко и тъй искрено да е преживял житейските наслади заедно със своите герои. Николай Хайтов представи родопските люде в автентичната им премяна, със звучния им език, с впечатляващата им образност, както го е правила съдбата в митологията, във фолклора, в историята.

Николай Хайтов реализира напълно творческата си и гражданска мисия. Беше признат за народен писател, получи световна известност, книгите му са отпечатани приживе в 5 милиона и половина тираж, показа на младите хора как трябва да се защитават родолюбивите идеи и защо отечеството винаги е над всичко.

Хайтов създаде брилянтна проза и публицистика. За нея каквито и възторжени думи да кажем, ще бъдат на място. Неговият художествен разум се превърна в морална величина, в истинска мъдрост, а езиковото майсторство – в магия, способна да омагьоса хиляди и милиони. Затова родопчани го помнят и обичат. И ще го помнят. Смолян се закичи с неговото име, определяйки го като един от почетните си граждани, като човек, по който си сверява времето.

Именуването на Родопския драматичен театър с името на “Жениха на Родопите”, откриването на тази фигурална композиция през 2007 година, е повече от достойно като поведение и поклон. За самите нас, Николай Хайтов отдавна е в пантеона. Хайтов създаде художествен, исторически и народностен паметник на Родопа. Показа ни неукротимия бунт на духа, заблудите, разбити от вихрите на историята, разказа ни за нестихващата страст на родопчани към красивото. Този паметник – писателят с един от емблематичните си герои от “Диви разкази” – Хасан Мешов, възкръснал от талантливите ръце на синовете му Александър и Здравец, не само осмисля пространството пред театъра, а напомня за ролята на интелигенцията в обществото, за нейната ангажираност в изкуството.

А нашият дълг днес, денят в който се навършват 91 години от рождението му, е да положим цветя в знак на признателност към НИКОЛАЙ ХАЙТОВ!"

Вирни се горе