Отново празник на небесния покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец

 Отново празник на небесния покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври, събота, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави в храм “Св. Иван Рилски” – Девин, божествената света Литургия от 9 часа в чест на небесния покровител на българския народ. Заедно с него на храмовия празник ще служат председателят на църквата протойерей Тодор Веселинов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от Смолян.

В Житието на св. Йоан Рилски Чудотворец се посочва, че е роден в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г. Умира на 18 август 946 г. Великият отшелник и основателят на монашеството у нас е наречен земен ангел и небесен жител. За почитане на светеца Църквата е отредила три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г., а 19 октомври е посветен на пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г.

Нека заедно да почетем в събота най-големия български светец, покровител на българския народ и всякога наш небесен закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе