Открит турнир по стрелба

Открит турнир по стрелба

Проявите по повод професионалния празник на полицията започнаха вчера с открит турнир по тенис на маса за служители от ОД МВР-Смолян и гости – в залата за тенис на маса в спортното училище в гр.Чепеларе. Днес от 10 часа на стрелбището на ОДМВР се проведе открит турнир по стрелба с пистолет “Макаров”. Турнирът е традиционен и има за цел проверка на стрелковата подготовка на служителите на ОД МВР и да излъчи индивидуален и отборен победител. В турнира участваха отбори от РУМВР, сборни отбори от ОДМВР, РД ”Гранична полиция”, Затворническо общежитие, 101 Алпийски батальон и други гости. Системата на провеждане на турнира включва,прецизна стрелба и индивидуална стрелба. Класирането бе индивидуално и отборно,а на победителите бяха раздадени грамоти. “На гости на полицията” е следващото мероприятие,което е планувано за утре 6.11.2009г.от 10:00часа.В рамките на едни час ученици от училища в гр.Смолянв ще посетят ОД МВР – Смолян. Служители на дирекцията ще информират учениците за дейността на служителите от различните служби в ОД МВР, ще покажат на гостите оръжия и помощни средства на въоръжение в МВР. От 11:00 – 11.30 часа – в градинката пред ОД МВР е предвидена демонстрация на полицейски действия. Специализирано техническо звено за бързи действия при ОД МВР и служебни кучета.Тържествен водосвет на личния състав и техниката на ОДМВР – пред сградата на областната дирекция,поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев в памет на загиналите служители на МВР и празничен коктейл – в сградата на ОД МВР.

На 06.11.2009г. всички Районни управления на МВР в област Смолян ще отворят врати за свободно посещение от граждани. Ученици от училищата в съответната община ще посетят РУ МВР, ще наблюдават демонстрации, ще разгледат полицейската техника, ще научат полезна информация за това как де се предпазват от престъпления.

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца – патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: "Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите” С телеграма No 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: "За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември /8-ми ноември – нов стил/ Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция, е възстановена през 1998 г.

Вирни се горе