От Рожен откриха звездна двойка с най-кратката година

От Рожен откриха звездна двойка с най-кратката година

Астрономи от Националната астрономическа обсерватория (НАО) в Рожен откриха звездна двойка с най-кратката година – 0.1926 денонощия, съобщи директорът на НАО – Рожен ст.н.с. Таню Бонев.

Научният екип на НАО представи пред медиите най-новите постижения и открития през годината, едно от които е звездната двойка GSC 2314-0530, чийто орбитален период е по-малък от теоретично определения минимум.

За да осигурят финансиране за научната дейност на НАО, астрономите обявяват благотворителна разпродажба на експонати, свързани с историята на обсерваторията.

През тази година за първи път с двуметровия телескоп на Рожен е открита екзопланета, регистрирано е и т.нар. кафяво джудже.

Приключващата година е успешна за научната дейност на НАО-Рожен, но изключително тежка за финансите на обсерваторията, която ще трябва да прекрати работа през зимните месеци, ако не се осигурят необходимите 240 хил. лв.

Поради финансовата оскъдица всички астрономи в НАО през декември ще получат минимални заплати, тъй като част от фонда за възнаграждения е използван за издръжка на обсерваторията, посочиха от ръководството.

Вирни се горе