От пожарната дават съвети за предвижване в поледиците

От пожарната дават съвети за предвижване в поледиците

Заради ниските температури и поледиците от Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян предупреждават гражданите да внимават, за да не се наранят. Заледяването може да настъпи денем или нощем обикновено през зимата, а в нашата област и през пролетта и есента. Явлението често става причина за нещастни случаи, дори за човешки жертви.

За да се избегнат неприятните последствия при заледяване е необходимо да се спазват няколко правила. Следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и по телевизията. Избягвайте придвижването с автомобили и пеша по заледени участъци. Когато се налага да се придвижите от едно място на друго пеша, за устойчивост при движението носете зимни обувки със стабилни грайфери или пък със специални “котки”. Не се препоръчва ръцете да се държат в джобовете, това повишава баланса на тялото. На следващо място – избягвайте движението поединично.

Не преминавайте под стрехи, улуци, водосточни тръби и други конструкции с образувани висулки – съществува опасност от откъртването им. На много сгради в Смолян, особено до тротоари има надвиснали ледени висулки, бъдете внимателни, предупреждават още от пожарната. Оттам препоръчват да се обезопасят местата и районите, където има опасност от падане на ледените висулки.

Окажете помощ на получилите навяхвания, изкълчвания или счупване на кости и се погрижете за извозването им, като се използват шейни и други подръчни средства;

Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират.

Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. Препоръчително е обработването с пясък и сол тротоарите, спирките, входовете на сградите и други места, където преминават множество хора; При нужда незабавно позвънете на тел. 112.

Вирни се горе