От Окръжен съд - Смолян пратиха сигнал до СЕМ срещу предаването „Паралакс“ на ТВ „СКАТ“ по случая „Чандъров“

От Окръжен съд - Смолян пратиха сигнал до СЕМ срещу предаването „Паралакс“ на ТВ „СКАТ“ по случая „Чандъров“

Председателят на Окръжен съд – Смолян Любен Хаджииванов отправи сигнал към Съвета за електронни медии по повод излъчения на 6 април 2013 година по телевизия “Скат” в предаването “Паралакс”, водено от Валентин Касабов, материал със заглавие “Съдии се изгавриха с живота и съдбата на българско дете”.

Копия на сигнала са изпратени до Етичната комисия към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“, Сдружение „Национален съвет за саморегулация“, Комисията по професионална етика и противодействие на корупцията към Висшия съдебен съвет и Съюза на съдиите в България.

Председателят на Окръжния съд в Смолян се обръща към професор Георги Лозанов, респективно Съвета за електронни медии, с писмо:

Поводът за този пореден сигнал отново е изключително неприятен. За съжаление, подобно нещо се случва за втори път, след като на 19.07.2011 г. отправих към СЕМ сигнал по повод излъчен на 16.07.2011 г. по телевизия “Скат” в предаването “Паралакс”, с водещ Валентин Касабов, материал, озаглавен “Съдии и полиция в подкрепа на турцизацията”. Тогава бяха извършени драстични нарушения на закона и на етичните правила на българските медии по повод постановени от съдия Мария Славчева решения по граждански дела на Златоградски районен съд. За тези нарушения с влязло в сила Наказателно постановление № 94/06.12.2011 г. на телевизия “Скат” е наложена имуществена санкция в размер на 3 000 лв.

Въпреки това, стандартите, според които работи телевизия “Скат”, изобщо не са подобрени, незачитането на закона и моралните норми продължава да бъде правило при работата на посочената медия. Доказателство за това е излъченият на 06.04.2013 г., по телевизия “Скат”, в същото предаване “Паралакс”, водено от Валентин Касабов, материал със заглавие “Съдии се изгавриха с живота и съдбата на българско дете”. Тъй като контролните Ви правомощия по чл.33 ЗТР са свързани с надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги за спазване принципите по чл.10 ЗРТ, изискванията по чл.17, ал.2 и чл.17а ЗРТ, излъчването на информация за решение на правораздавателните органи, при спазване на предвидените в закона ограничения, Ви сезирам за допуснати от посочената медия и журналист груби нарушения на тези разпоредби, като представям и фактите по случая.

С решение № 96/19.05.2012 г. по гр.дело № 439/2011 г. Златоградски районен съд, с докладчик съдия Росица Кокудева, освен друго, прекратява, по вина на мъжа, брака на жителя на гр.Неделино Севдалин Чандъров с румънската гражданка Адриана-Вероника Петку и предоставя на последната упражняването на родителските права върху детето им Жасмина Чандърова, родена през 2007 г. Решението в тези части е потвърдено с решение № 110/27.03.2013 г. по Въззивно гражданско дело № 302/2012 г. на Смолянски окръжен съд, в състав от съдиите Радка Свиркова-докладчик по делото, и членове Мария Славчева и Тоничка Кисьова. Севдалин Чандъров провежда редица протести, включително гладна стачка, пред Съдебната палата в гр.Смолян и Президентството в столицата, и участва в “Паралакс” като събеседник на водещия Касабов.

Предаването е потресаващо с поредното грубо погазване на основни принципи на журналистическата професия. Използваните от водещия Касабов тон и лексика, направените коментари, са несъвместими както с принципите на обективната журналистика, посочени в ЗТР, така и с Етичния кодекс на българските медии. Отблъскващо и тревожно е нарушаването и правата на малолетната Жасмина Чандърова по Закона за закрила на детето и критериите, приети с решение № 234/25.10.2011 г. на СЕМ.

По-съществените нарушения са следните: В предаването са разгласени сведения и данни за детето Жасмина Чандърова, в разрез с изискването на чл.17а ЗТР във вр. с чл. чл.11а, ал.1 от Закона за закрила на детето, без съгласието на двамата и родители, като е дадено съгласие само от бащата Севдалин Чандъров. В приетите с решение № 234/25.10.2011 г. критерии по т.2 се изисква дори писмено съгласие от родителите. Освен това, не е спазено изискването по т.37 от критериите, тъй като при отразяване на събитията, свързани със семейните проблеми на сем.Чандърови, не е зачетена неприкосновеността на малолетната Жасмина Чандърова, която е жертва на тези семейни проблеми. Напротив, пространно се разнищват споменатите семейни проблеми, водещият дори си позволява да задава на детето въпроси дали помни името на своята майка и дали я е виждала скоро. Също така, съгл.чл.11, ал.4 от Закона за закрила на детето, всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически дейности. Въпреки това обаче, водещият внушава на зрителите на предаването, че ако гласуват за “Националния фронт за спасение на България, които са хората от телевизия “Скат”, които работели ежедневно за обикновения българин, били неопетнени и т.н., ще бъдат осуетени подобни случаи на безнаказано “продаване” на български деца на чужденци от корумпирани съдии и че съдебната система ще бъде прочистена.

Водещият отправя още и настойчиви внушения, че съдиите Кокудева, Свиркова, Славчева и Кисьова са постановили решенията, след като са приели подкуп от 2 000 евро от майката Адриана Петку; че са действали непрофесионално, безотговорно и безнравствено, в разрез с високите морални изисквания, при които следва да се осъществява правораздаването; че решенията засягат интереса на България, след като българско дете е “продадено” на румънската гражданка. С тези внушения водещият, съответно телевизията-доставчик на медийни услуги, под формата на свободно изразяване на мнение, представят неточна и заблуждаваща информация за решенията на правораздавателни органи – Районен съд-Златоград и Окръжен съд-Смолян.

От решенията на двете инстанции се цитират откъслечни и извадени от контекста мотиви. Водещият и неговият събеседник Чандъров не коментират решенията в цялост, за да се създаде пълна и вярна представа за фактите по случая, а се обсъжда единствено крайният извод на съда. Въобще не е потърсено становището и на другата страна по делото. Интервюто с председателя на Смолянски окръжен съд е представено само в една част, освен това е придружено с последващ манипулативен коментар в студиото от водещия Касабов.

В разрез с изискванията на чл.16, ал.1 и ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.10, т.4 ЗТР, в предаването, включително чрез умело подбрани насочващи въпроси към госта Чандъров, е изнесена информация, свързана с личния живот на гражданката Адриана Петку, без нейно съгласие; както и с личния живот на съдиите Кокудева и Свиркова, без тяхно съгласие и без да е налице изискването за публичен интерес по ал.2. Освен това, е показвана неколкократно фотография на съдия Мария Славчева, направена без нейно съгласие, от телевизия “Скат” при извършване на нарушението, за което е издадено описаното по-горе наказателно постановление.

Налице е нарушение на чл.10, т.5 от ЗРТ, като се внушава нетърпимост към гражданите с посланието, че било абсурдно на чужденци да се предоставят родителските права върху децата им, ако другият родител е българин. С предаването решенията и действията на двете инстанции са представени като съдебен произвол и резултат от установена корупционна практика, като безотговорна и престъпна игра със съдбата на едно дете, което не отговаря на истината.

Водещият използва обидни епитети и квалификации с лекота, което показва нарастващото му усещане за безнаказаност и власт. Така по отношение на длъжностни лица, които не познава, при и по повод изпълнение на службата и функцията им, Касабов използва изразите “тези гениални умове”, чиито “безумни” мотиви са “смукани от пръстите”и решават делата по “стар, феодален начин”, “тая същата, която прелива от юридически познания”, “съда в Смолян нещо се усещат като свещените крави в Индия, недосегаеми, вървящи живи божества”, “стари дърти муцуни навсякъде по системата, които са свикнали да решават нещата срещу онова, което се случва под масата”, “замърсители на правораздавателната система, отпадни води”. Така се засягат не само публично честта и достойнството на длъжностните лица, но и пряко се нарушават добрите нрави.

Изложеното ми дава основание да ви сезирам за нарушения на чл.126, ал.1 ЗРТ, за което моля да извършите проверка и, след установяването им по съответния ред, да наложите на телевизия “Скат” предвидената в закона имуществена санкция.

Моля, при осъществяване на правомощията си, да изискате служебно запис от предаването на телевизия “Скат”.

Приложение:решения по гр.дело № 439/2011 г. на Златоградски районен съд и В.гр.дело № 302/2012 г. на Смолянски окръжен съд.

Вирни се горе