ДПС поиска Възродителния процес да влезе в учебниците по история

ДПС поиска Възродителния процес да влезе в учебниците по история

За това настояха представители на ДПС на традиционния възпоменателен митинг в доспатското село Барутин.

„Като кмет на село Барутин от името на моите съселяни свеждам глава пред пострадалите в процеса", каза в словото си кметът на село Барутин Венелин Калфов. Той допълни още, че село Барутин се превърна в традиция и едно от местата в България, където се почита паметта на пострадалите във Възродителен процес,пише Вестник на Община Доспат.

Политиците на митинга апелираха, че събитията в Барутин трябва да влезнат в учебниците. Точно 41 години се навършват от събитията на възродителния процес в Барутин.

На митинга присъстваха Али Осман Имамов – зам. председател на ДПС, Мустафа Карадайъ – секретар на ЦОБ на ДПС, Ремзи Осман – член на ЦОБ, депутатите Ариф Агуш и Елин Андреев, Негово превъзходителство Шенер Джебеджи – ген. консул на Турция в Пловдив, д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия, районните мюфтии на Смолян, Пазарджик и Благоевград, Ахмед Ахмедов – обл. председател ДПС – Разград и кмет на Калоян, кметът на Борино Октай Алиев, Пламен Айвазов – общински председател на ДПС Доспат, представители от общински организации Разград, Пазарджик и Благоевград.

Митингът започна с рецитал на ученичка от училището със стихотворението „Разтворена книга”, посветено на събитията в Барутин.

Молитва за жертвите на възродителния процес направи главния мюфтия Мустафа Хаджи.

От трибуната за пореден път депутати и местни лидери на ДПС от четири области апелираха възродителния процес да влезе в учебниците по история, защото събитията трябвало да се знаят, да не се омаловажават и забравят.

Бившият депутат от област Смолян Ариф Агуш пък запита, защо няма осъдителни присъди за хората от службите, които са убивали по време на Възродителния процес, а за това, че се организира възпоменателен митинг ДАНС привиква и плаши обикновени хора. Според Агуш, докато истината за събитията в срамния Възродителен процес не излязат наяве и не попаднат в учебниците, България няма да бъде свободна и демократична държава,заяви Агуш.

По традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника на жертвите на Възродителния процес. На всички жители и гости на селото бе раздаден курбан.

Вирни се горе