Остават 6 дни за деклариране на интсрастат декларации

Остават 6 дни за деклариране на интсрастат декларации

Около 65 са Интрастат-операторите на територията на област Смолян за 2009 г. 100% от тях подават Интрастат декларациите си по електронен път.Те са задължени ежемесечно до 10-то число на месеца да подават интрастат декларации,напомнят от НАП Смолян.

Остават шест работни дни до крайния срок, в който те по закон са задължени да подадат декларации за пристиганията и изпращанията на стоки между държавите членки на Европейския съюз.

Важно е да уточним, че по закон срокът за деклариране е 10-о число на месеца, следващ извършването на търговските операции. Но, тъй като този месец десетият ден е неработен /събота/, декларирането може да се извърши в следващия работен ден – 12 октомври, понеделник.

Интрастат е система за събиране на данни за търговия със стоки на Европейския съюз, като задължени по нея са всички фирми, регистрирани по Закона за ДДС, които имат търговски отношения с клиенти и доставчици, също регистрирани по ДДС от държави, членки на Общността. При достигане на определени прагове на стокооборот, те трябва да подадат в НАП интрастат-декларация за вида и стойността на получените или изпратени стоки.

Декларациите се подават лично или чрез упълномощено трето лице в срок до 10-о число – всеки следващ месец. Безплатен софтуер, подробни указания и всички необходими документи са публикувани на Интернет – страницата на Националната агенция за приходите http://www.nap.bg/.

За неподаване на Интрастат-декларациите в законовия срок санкцията е глоба от 200 до 1000 лева.

Вирни се горе