Облекчава се режима за издаване на лични документи

Облекчава се режима за издаване на лични документи

През втората половина на 2021 г. изтича срокът на валидност на голям брой лични документи. В тази връзка от сектор “Български документи за самоличност“ в ОД МВР-Смолян напомнят, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко районно управление на област Смолян, а не само в съответното районно управление по постоянен адрес. Готовите лични документи ще се получават в звената, където са подадени заявленията за издаване на български лични документи.

С изменение на параграф 10 от преходните и заключителни разпоредби на Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците, гласувани на 06.11.2020 г., беше прието следното:

Срокът на валидност на личните карти и паспортите, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина при условията на реципрочност. За изтичащите след 1 февруари 2021 г. важи регламентирания срок в Закона за българските лични документи, подмяна до 30 дни, след изтичането им. При не подадено заявление за подмяна или за издаване на нов личен документ в този срок води до налагане на административни санкции /глоба от 20 до 150лв/.

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга.

От сектор “Български документи за самоличност“ апелират, да не чакате крайния срок за смяна на лични документи и напомнят, че същите могат да бъдат подменени и преди изтичане срока на тяхната валидност.

Вирни се горе